Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Yeni izole edilmiş ganoderma lucidum ile katı hal fermantasyonu koşullarında lakkaz üretimi ve boya renk gideriminde kullanılması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Boran, Filiz
dc.contributor.author Yeşilada, Özfer
dc.date.accessioned 2022-09-19T06:19:07Z
dc.date.available 2022-09-19T06:19:07Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.issn 2149-0309
dc.identifier.uri http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/3578
dc.description.abstract Yeni izole edilmiş fungus Ganoderma lucidum' un lakkaz üretim kapasitesi, katı substratlar üzerinde katı ortam fermantasyonu sırasında incelenmiştir. Buğday kepeğinin en etkili katı substrat olduğu tespit edildiğinden, buğday kepeği ortamında çeşitli kültür parametrelerinin ve bazı indükleyicilerin lakkaz üretimine etkisi araştırılmıştır. pH 5.0, 30 °C ve %75 nem içeriği ile buğday kepeği en etkili ortamdı ve 10 mM bakır ilavesi en yüksek lakkaz miktarını destekledi. Cam tava fermentörde 2973±220 U/L lakkaz aktivitesi elde edildi. Ham lakkaz 70 °C'de en yüksek aktiviteyi vermiştir. 60°C'de 6 saat stabildi ve 70°C'de 2 saat boyunca %37 aktiviteyi korudu. Ham lakkaz, 20 dakika içinde Remazol Parlak Mavi R' nin %61 rengini giderdi. Sonuçlar, bu suşun yüksek miktarda lakkaz üretebileceğini ve bakır gibi uygun indükleyicilerin lakkaz üretimini indükleyebileceğini gösterdi. Elde edilen ham lakkaz, tekstil boyası renk giderme uygulamaları için kullanılabilir. tr
dc.description.abstract Laccase production capacity of newly isolated fungus Ganoderma lucidum was studied during solid state fermentation on solid substrates. Because wheat bran was detected as the most effective solid substrate, effect of various culture parameters and some inducers on laccase production in wheat bran media was investigated. Wheat bran with moisture content of 75%, pH 5.0 and 30 °C was the most effective medium and 10 mM copper addition supported the highest amount of laccase. In glass tray fermenter 2973±220 U/L laccase activity was obtained. Crude laccase gave the highest activity at 70 °C. It was stable at 60°C for 6 hours and retained 37% activity at 70 °C for 2 hours. It decolorized 61% of Remazol Brilliant Blue R within 20 min. Results showed that this strain could produce high amount of laccase and suitable inducer such as copper could induce its laccase production. The crude laccase obtained could be used for textile dye decolorization applications. tr
dc.language.iso en tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Renk giderimi tr
dc.subject Ganoderma lucidum tr
dc.subject Lakkaz tr
dc.subject Katı ortam fermentasyonu tr
dc.subject Buğday kepeği tr
dc.subject Decolorization tr
dc.subject Ganoderma lucidum tr
dc.subject Laccase tr
dc.subject Solid state fermentation tr
dc.subject Wheat bran tr
dc.title Yeni izole edilmiş ganoderma lucidum ile katı hal fermantasyonu koşullarında lakkaz üretimi ve boya renk gideriminde kullanılması tr
dc.title.alternative Laccase production by newly isolated ganoderma lucidum with solid state fermentation conditions and its using for dye decolorization tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 0000-0002-8801-7987 tr
dc.contributor.authorID 0000-0003-0038-6575 tr
dc.identifier.endpage 470 tr
dc.identifier.issue 17 tr
dc.identifier.startpage 458 tr
dc.identifier.volume 9 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster