| dc.contributor.author | Hepsağ, Fatma | |
| dc.date.accessioned | 2022-07-28T05:36:02Z | |
| dc.date.available | 2022-07-28T05:36:02Z | |
| dc.date.issued | 2022 | |
| dc.identifier.issn | 2667-4092 | |
| dc.identifier.uri | http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/3432 | |
| dc.description.abstract | ÇalıĢmada, 3 farklı bölge ve yükseklik olan Adana, Osmaniye ve Mersin bölgelerinde yetiĢtirilen yerfıstıklarından temin edilen 180 farklı yerfıstığı örneğinin, toplam aflatoksin (AFB1+ AFB2+ AFG1+ AFG2) ve aflatoksin B1 (AFB1) içerikleri floresans dedektörlü yüksek performans sıvı kromatografisi (HPLC-FLD) cihazı kullanılarak tespit edilmiĢtir. Yer fıstığı örneklerinin toplam aflatoksin (AFs) ve AFB1 içeriklerinin sırasıyla, 0.25-9.89 ve 0.21-9.19 µg/kg aralığında değiĢtiği belirlenmiĢtir. Toplamda 7 örnekte AFB1 tespit edilirken, 27 örnekte AFB1 hiç tespit edilememiĢtir. Tespit edilen örnekler Türk Gıda Kodeksinde belirtilen bulaĢanlar tebliğinin maksimum limit değeri olan 10 μg/kg’ un altında kaldığı görülmüĢtür. | tr |
| dc.description.abstract | In the study, total aflatoxin (AFB1+ AFB2+ AFG1+ AFG2) and aflatoxin B1 (AFB1) contents of 180 different peanut samples obtained from peanuts grown in 3 different regions and altitudes, Adana, Osmaniye and Mersin, were determined by fluorescence detector high performance liquid chromatography (HPLC-FLD) device. was detected using It was determined that the total aflatoxin (AFs) and AFB1 contents of peanut samples varied between 0.25-9.89 and 0.21-9.19 µg/kg, respectively. While AFB1 was detected in 7 samples in total, AFB1 could not be detected at all in 27 samples.It was observed that the detected samples remained below 10 μg/kg, which is the maximum limit value of the contaminants notification specified in the Turkish Food Codex. | tr |
| dc.language.iso | tr | tr |
| dc.publisher | Adıyaman Üniversitesi | tr |
| dc.subject | Aflatoksin | tr |
| dc.subject | Yer fıstığı | tr |
| dc.subject | Maksimum limit | tr |
| dc.subject | Önleyici tedbirler | tr |
| dc.subject | Aflatoxin | tr |
| dc.subject | Peanut | tr |
| dc.subject | Maximum limit | tr |
| dc.subject | Preventive measures | tr |
| dc.title | Yer fıstığında aflatoksin oluşumuna etki eden faktörlerin ve önleyici tedbirlerin belirlenmesi | tr |
| dc.title.alternative | Determination of factors affecting aflatoxin formation in peanuts and preventive measures | tr |
| dc.type | Article | tr |
| dc.contributor.authorID | 0000-0002-3688-4106 | tr |
| dc.contributor.department | Osmaniye Korkut Ata University, Kadirli Faculty of Applied Sciences, Department of Food Technology, Kadirli Campus, 80750 Osmaniye, Turkey | tr |
| dc.identifier.endpage | 64 | tr |
| dc.identifier.issue | 1 | tr |
| dc.identifier.startpage | 53 | tr |
| dc.identifier.volume | 10 | tr |
| dc.source.title | Adıyaman Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Dergisi (ADYUTAYAM) | tr |