Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Yer fıstığında aflatoksin oluşumuna etki eden faktörlerin ve önleyici tedbirlerin belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Hepsağ, Fatma
dc.date.accessioned 2022-07-28T05:36:02Z
dc.date.available 2022-07-28T05:36:02Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.issn 2667-4092
dc.identifier.uri http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/3432
dc.description.abstract ÇalıĢmada, 3 farklı bölge ve yükseklik olan Adana, Osmaniye ve Mersin bölgelerinde yetiĢtirilen yerfıstıklarından temin edilen 180 farklı yerfıstığı örneğinin, toplam aflatoksin (AFB1+ AFB2+ AFG1+ AFG2) ve aflatoksin B1 (AFB1) içerikleri floresans dedektörlü yüksek performans sıvı kromatografisi (HPLC-FLD) cihazı kullanılarak tespit edilmiĢtir. Yer fıstığı örneklerinin toplam aflatoksin (AFs) ve AFB1 içeriklerinin sırasıyla, 0.25-9.89 ve 0.21-9.19 µg/kg aralığında değiĢtiği belirlenmiĢtir. Toplamda 7 örnekte AFB1 tespit edilirken, 27 örnekte AFB1 hiç tespit edilememiĢtir. Tespit edilen örnekler Türk Gıda Kodeksinde belirtilen bulaĢanlar tebliğinin maksimum limit değeri olan 10 μg/kg’ un altında kaldığı görülmüĢtür. tr
dc.description.abstract In the study, total aflatoxin (AFB1+ AFB2+ AFG1+ AFG2) and aflatoxin B1 (AFB1) contents of 180 different peanut samples obtained from peanuts grown in 3 different regions and altitudes, Adana, Osmaniye and Mersin, were determined by fluorescence detector high performance liquid chromatography (HPLC-FLD) device. was detected using It was determined that the total aflatoxin (AFs) and AFB1 contents of peanut samples varied between 0.25-9.89 and 0.21-9.19 µg/kg, respectively. While AFB1 was detected in 7 samples in total, AFB1 could not be detected at all in 27 samples.It was observed that the detected samples remained below 10 μg/kg, which is the maximum limit value of the contaminants notification specified in the Turkish Food Codex. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Aflatoksin tr
dc.subject Yer fıstığı tr
dc.subject Maksimum limit tr
dc.subject Önleyici tedbirler tr
dc.subject Aflatoxin tr
dc.subject Peanut tr
dc.subject Maximum limit tr
dc.subject Preventive measures tr
dc.title Yer fıstığında aflatoksin oluşumuna etki eden faktörlerin ve önleyici tedbirlerin belirlenmesi tr
dc.title.alternative Determination of factors affecting aflatoxin formation in peanuts and preventive measures tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 0000-0002-3688-4106 tr
dc.contributor.department Osmaniye Korkut Ata University, Kadirli Faculty of Applied Sciences, Department of Food Technology, Kadirli Campus, 80750 Osmaniye, Turkey tr
dc.identifier.endpage 64 tr
dc.identifier.issue 1 tr
dc.identifier.startpage 53 tr
dc.identifier.volume 10 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Dergisi (ADYUTAYAM) tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster