dc.contributor.author |
Hepsağ, Fatma |
|
dc.date.accessioned |
2022-07-28T05:36:02Z |
|
dc.date.available |
2022-07-28T05:36:02Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.identifier.issn |
2667-4092 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/3432 |
|
dc.description.abstract |
ÇalıĢmada, 3 farklı bölge ve yükseklik olan Adana, Osmaniye ve Mersin bölgelerinde yetiĢtirilen
yerfıstıklarından temin edilen 180 farklı yerfıstığı örneğinin, toplam aflatoksin (AFB1+ AFB2+ AFG1+ AFG2)
ve aflatoksin B1 (AFB1) içerikleri floresans dedektörlü yüksek performans sıvı kromatografisi (HPLC-FLD)
cihazı kullanılarak tespit edilmiĢtir. Yer fıstığı örneklerinin toplam aflatoksin (AFs) ve AFB1 içeriklerinin
sırasıyla, 0.25-9.89 ve 0.21-9.19 µg/kg aralığında değiĢtiği belirlenmiĢtir. Toplamda 7 örnekte AFB1 tespit
edilirken, 27 örnekte AFB1 hiç tespit edilememiĢtir. Tespit edilen örnekler Türk Gıda Kodeksinde belirtilen
bulaĢanlar tebliğinin maksimum limit değeri olan 10 μg/kg’ un altında kaldığı görülmüĢtür. |
tr |
dc.description.abstract |
In the study, total aflatoxin (AFB1+ AFB2+ AFG1+ AFG2) and aflatoxin B1 (AFB1) contents of 180 different
peanut samples obtained from peanuts grown in 3 different regions and altitudes, Adana, Osmaniye and Mersin,
were determined by fluorescence detector high performance liquid chromatography (HPLC-FLD) device. was
detected using It was determined that the total aflatoxin (AFs) and AFB1 contents of peanut samples varied
between 0.25-9.89 and 0.21-9.19 µg/kg, respectively. While AFB1 was detected in 7 samples in total, AFB1
could not be detected at all in 27 samples.It was observed that the detected samples remained below 10 μg/kg,
which is the maximum limit value of the contaminants notification specified in the Turkish Food Codex. |
tr |
dc.language.iso |
tr |
tr |
dc.publisher |
Adıyaman Üniversitesi |
tr |
dc.subject |
Aflatoksin |
tr |
dc.subject |
Yer fıstığı |
tr |
dc.subject |
Maksimum limit |
tr |
dc.subject |
Önleyici tedbirler |
tr |
dc.subject |
Aflatoxin |
tr |
dc.subject |
Peanut |
tr |
dc.subject |
Maximum limit |
tr |
dc.subject |
Preventive measures |
tr |
dc.title |
Yer fıstığında aflatoksin oluşumuna etki eden faktörlerin ve önleyici tedbirlerin belirlenmesi |
tr |
dc.title.alternative |
Determination of factors affecting aflatoxin formation in peanuts and preventive measures |
tr |
dc.type |
Article |
tr |
dc.contributor.authorID |
0000-0002-3688-4106 |
tr |
dc.contributor.department |
Osmaniye Korkut Ata University, Kadirli Faculty of Applied Sciences, Department of Food Technology, Kadirli Campus, 80750 Osmaniye, Turkey |
tr |
dc.identifier.endpage |
64 |
tr |
dc.identifier.issue |
1 |
tr |
dc.identifier.startpage |
53 |
tr |
dc.identifier.volume |
10 |
tr |
dc.source.title |
Adıyaman Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Dergisi (ADYUTAYAM) |
tr |