ÇalıĢmada, 3 farklı bölge ve yükseklik olan Adana, Osmaniye ve Mersin bölgelerinde yetiĢtirilen
yerfıstıklarından temin edilen 180 farklı yerfıstığı örneğinin, toplam aflatoksin (AFB1+ AFB2+ AFG1+ AFG2)
ve aflatoksin B1 (AFB1) içerikleri floresans dedektörlü yüksek performans sıvı kromatografisi (HPLC-FLD)
cihazı kullanılarak tespit edilmiĢtir. Yer fıstığı örneklerinin toplam aflatoksin (AFs) ve AFB1 içeriklerinin
sırasıyla, 0.25-9.89 ve 0.21-9.19 µg/kg aralığında değiĢtiği belirlenmiĢtir. Toplamda 7 örnekte AFB1 tespit
edilirken, 27 örnekte AFB1 hiç tespit edilememiĢtir. Tespit edilen örnekler Türk Gıda Kodeksinde belirtilen
bulaĢanlar tebliğinin maksimum limit değeri olan 10 μg/kg’ un altında kaldığı görülmüĢtür.
In the study, total aflatoxin (AFB1+ AFB2+ AFG1+ AFG2) and aflatoxin B1 (AFB1) contents of 180 different
peanut samples obtained from peanuts grown in 3 different regions and altitudes, Adana, Osmaniye and Mersin,
were determined by fluorescence detector high performance liquid chromatography (HPLC-FLD) device. was
detected using It was determined that the total aflatoxin (AFs) and AFB1 contents of peanut samples varied
between 0.25-9.89 and 0.21-9.19 µg/kg, respectively. While AFB1 was detected in 7 samples in total, AFB1
could not be detected at all in 27 samples.It was observed that the detected samples remained below 10 μg/kg,
which is the maximum limit value of the contaminants notification specified in the Turkish Food Codex.