Adiyaman University Repository

Macar fiği (vicia pannonica crantz) çeşitlerinin kes verimi ve kes kalitesi açısından değerlendirilmesi

Show simple item record

dc.contributor.author Uçar, Rıdvan
dc.contributor.author Ekmekçi, Muammer
dc.contributor.author Çaçan, Erdal
dc.contributor.author Özdemir, Selim
dc.contributor.author Kökten, Kağan
dc.contributor.author ve diğerleri...
dc.date.accessioned 2022-07-28T05:35:34Z
dc.date.available 2022-07-28T05:35:34Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.issn 2667-4092
dc.identifier.uri http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/3431
dc.description.abstract Bu çalışma, Bingöl ekolojik koşullarında Macar fiği çeşitlerinin kes verimi ve kes kalitesini belirlemek amacıyla 2020-2021 yetiştirme sezonunda kuru şartlarda yürütülmüştür. Macar fiğinin Akçalar, Aygün, Budak, Doğu Beyazı, Efes, Kansur, Sarıefe ve Tarm Beyazı-98 çeşitleri bitkisel materyal olarak kullanılmıştır. Çalışmada; çeşitlere ait bitki boyu, biyolojik verim, kes verimi ve keslere ait ham protein, NDF (nötral deterjanda çözünmeyen lif), ADF (Asit deterjanda çözünmeyen lif), SKM (sindirilebilir kuru madde), nispi yem değeri, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum içerikleri incelenmiştir. Çeşitlerin bitki boyları arasındaki farkın istatistiksel olarak önemsiz, geriye kalan diğer parametreler arasındaki farkın ise istatistiksel olarak önemli olduğu görülmüştür. Ortalama olarak Macar fiği çeşitlerinin bitki boyları 53.1 cm, biyolojik verimleri 227 kg/da, kes verimleri 204 kg/da, ham protein oranları %14.1, NDF oranları %42.0, ADF oranları %36.6, SKM oranları %60.4, nispi yem değerleri 138, fosfor oranları %0.24, potasyum oranları %1.72, kalsiyum oranları %1.79 ve magnezyum oranları %0.33 olarak tespit edilmiştir. İncelenen Macar fiği çeşitleri arasında kes verimi ve kalitesi açısından Bingöl ili ve benzer ekolojik koşullarda Aygün, Budak, Sarıefe ve Doğu Beyazı çeşitlerinin öne çıktığı sonucuna varılmıştır. tr
dc.description.abstract This study was carried out in dry conditions in the 2020-2021 growing season in order to determine the straw yield and straw quality of Hungarian vetch varieties in Bingöl ecological conditions. Akçalar, Aygün, Budak, Doğu Beyazı, Efes, Kansur, Sarıefe and Tarm Beyazı-98 varieties of Hungarian vetch were used as plant material. In the study; plant height, biological yield, straw yield and crude protein, NDF (neutral detergent fiber), ADF (acid detergent fiber), DDM (digestible dry matter), relative feed value, phosphorus, potassium, calcium and magnesium contents of straws were investigated. It was seen that the difference between the plant heights of the varieties were statistically insignificant, while the difference between the remaining parameters were statistically significant. Average of plant height Hungarian vetch varieties was 53.1 cm, biological yield was 227 kg/da, straw yield was 204 kg/da, crude protein rate was 14.1%, NDF rate was 42.0%, ADF rate was 36.6%, DDM rate was 60.4%, relative feed value was 138, phosphorus rate was 0.24%, potassium rate was 1.72%, calcium rate was 1.79% and magnesium rete was determined as 0.33%. It has been concluded that among the examined Hungarian vetch varieties, Aygün, Budak, Sarıefe and Doğu Beyazı varieties stand out in terms of straw yield and quality in Bingöl province and similar ecological conditions. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Biyolojik verim tr
dc.subject Saman verimi tr
dc.subject Nispi yem değeri tr
dc.subject Besin elementleri tr
dc.subject Biological yield tr
dc.subject Straw yield tr
dc.subject Relative feed value tr
dc.subject Nutrients element tr
dc.title Macar fiği (vicia pannonica crantz) çeşitlerinin kes verimi ve kes kalitesi açısından değerlendirilmesi tr
dc.title.alternative Evaluation of Hungarian vetch (vicia pannonica crantz) varieties in terms of straw yield and straw quality tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 0000-0002-9469-2495 tr
dc.contributor.authorID 0000-0001-5403-5629 tr
dc.contributor.department Bingöl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Bingöl, Türkiye tr
dc.contributor.department Bingöl Üniversitesi, Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü, Bingöl, Türkiye tr
dc.contributor.department Bingöl Üniversitesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü, Bingöl, Türkiye tr
dc.contributor.department Bingöl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü, Bingöl, Türkiye tr
dc.identifier.endpage 82 tr
dc.identifier.issue 1 tr
dc.identifier.startpage 75 tr
dc.identifier.volume 10 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Dergisi (ADYUTAYAM) tr


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account