Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Şanlıurfa şartlarında yonca (medicago sativa l.) Ve bazı çok yıllık serin mevsim buğdaygil yem bitkisi türü karışımlarında kuru ot ve yem kalite değerleri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Büyükkılıç, Mustafa Cemil
dc.contributor.author Polat, Tahir
dc.date.accessioned 2022-07-28T05:35:18Z
dc.date.available 2022-07-28T05:35:18Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.issn 2667-4092
dc.identifier.uri http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/3426
dc.description.abstract Bu araştırma; Şanlıurfa koşullarında suni mera tesisinde kullanılabilecek bazı çok yıllık serin mevsim buğdaygil yem bitkileri ile yoncanın saf ve farklı oranlardaki ikili karışımlarının kuru ot verimi, ham protein oranı, ADF ve NDF oranları ile ilgili özelliklerin saptamak amacıyla yürütülmüştür. Araştırma denemesi Harran Üniversitesi Eyyübiye kampüsünde bulunan Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü araştırma arazisinde tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Yonca (Medicago sativa L.) ile birlikte çok yıllık serin mevsim buğdaygil yem bitkisi türlerinden, Kılçıksız Brom (Bromus inermis Leyss.), İngiliz Çimi (Lolium perenne L.) ve Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea Schreb.) türleri saf ve değişik kombinasyonlardan oluşan karışımlarından olmak üzere toplam 16 uygulama denenmiştir. İki yıllık ortalamalara göre, araştırmadaki uygulamalar arasında incelenen özelliklerde aşağıda şekilde değişim gözlemlenmiştir; kuru ot verimi 1111.30- 1475.59 kg/da, ham protein oranı %12.33 - %22.15. ADF oranı %26.26 - %34.61. NDF oranı %49.03 - %58.31. Araştırma sonucuna göre, yüksek kuru ot verimi ve ham protein oranı yanında, düşük ADF ve NDF oranı ile %20 Yonca + %80 İngiliz Çimi karışım uygulamasının ot verim ve kalitesi bakımından Şanlıurfa şartlarında en iyi karışım uygulaması olduğu sonucuna varılmıştır. tr
dc.description.abstract This research was conducted to determine the hay yield, , crude protein ratio, ADF and NDF ratios of some perennial cool season grassy forage crops and pure and binary mixtures of alfalfa that can be used in the meadow pasture in Şanlıurfa conditions. Field trials related to research was established according to the randomized blocks experimental design with 3 replications. Harran University Eyyübiye Campus Field Crops experimental area. In the perennial cool season legume forage plant alfalfa (Medicago sativa L.) and perennial cool season forage grasses; A total of 16 were tested, pure and binary mixtures of Bromegrass (Bromus inermis Leyss.), Perrenial Ryegrass (Lolium perenne L.) and Tall fescue (Festuca arundinacea Schreb.). According to the two year averages it has been determined that the characteristics examined terms of applications in the research have changed as follows.hay yield 1111.30-1475.59 kg/da, crude protein ratio 12.33% - 22.15%. ADF ratio 26.26%- 34.61%, NDF ratio 49.03%- 58.31%. According to the results of the research, it was concluded that in addition to high hay yield and crude protein ratio, with low ADF and NDF ratio %20 Alfalfa + 80% Perrenial Ryegrass mixture is the best mixture treatment in Şanlıurfa conditions in terms of forage yield and forage quality tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Karışım tr
dc.subject Yonca tr
dc.subject Kılçıksız Brom tr
dc.subject İngiliz Çimi tr
dc.subject Kamışsı Yumak tr
dc.subject Mixture tr
dc.subject Alfalfa tr
dc.subject Bromegrass tr
dc.subject Perrenial ryegrass tr
dc.subject Tall fescue tr
dc.title Şanlıurfa şartlarında yonca (medicago sativa l.) Ve bazı çok yıllık serin mevsim buğdaygil yem bitkisi türü karışımlarında kuru ot ve yem kalite değerleri tr
dc.title.alternative Hay yield and forage quality values in mixtures of alfalfa (medicago sativa l.) And some perennial cool season forage grass species in Şanlıurfa conditions tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 0000-0002-5508-0672 tr
dc.contributor.authorID 0000-0001-5754-9684 tr
dc.contributor.department Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Şanlıurfa, Türkiye tr
dc.contributor.department Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Şanlıurfa, Türkiye tr
dc.identifier.endpage 74 tr
dc.identifier.issue 1 tr
dc.identifier.startpage 65 tr
dc.identifier.volume 10 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Dergisi (ADYUTAYAM) tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster