| dc.contributor.author | Hallaç, Bülent | |
| dc.contributor.author | Kılınççeker, Osman | |
| dc.date.accessioned | 2022-05-23T11:45:06Z | |
| dc.date.available | 2022-05-23T11:45:06Z | |
| dc.date.issued | 2022 | |
| dc.identifier.issn | 2149-0309 | |
| dc.identifier.uri | http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/3012 | |
| dc.description.abstract | Bu çalışmada Siirtʼte satılan tavuk kanatlarda bazı biyokimyasal özellikler ve bazı Yersinia türlerinin varlığının belirlenmesi amaçlanmıştır. İncelenen yirmi adet tavuk kanat örneğine ait aw, pH ve O/R potansiyeli değerleri sırasıyla 0.96-0.98, 5.56-7.09, 22.45-54.90 mV aralığında belirlenmiştir. Ayrıca, tavuk kanatlarının dördünde (% 20) Yersinia spp. bulunmuş, bu örneklerin üçünde Yersinia enterocolitica, birinde ise Yersinia intermedia tanımlanmıştır. Sonuç olarak fizikokimyasal değerleri Yersinia türlerinin gelişimine uygun olan tavuk kanatlarda bu mikroorganizmanın bazı türlerinin bulunduğu ve bunun halk sağlığı açısından risk oluşturabileceği kanaatine varılmış, benzer özelliklere sahip diğer patojenlerin de problem yaratmaması için işletmelerde hijyen kurallarına daha fazla dikkat edilmesi gerekliliği göz önüne serilmiştir. | tr |
| dc.description.abstract | In this study, it was aimed to determine some biochemical properties and the presence of some Yersinia species in chicken wings sold in Siirt. The aw, pH and O/R potential values of twenty chicken wing samples were determined in the range of 0.96-0.98, 5.56-7.09, 22.45-54.90 mV, respectively. In addition, Yersinia spp. was found in four (20%) chicken wings, Yersinia enterocolitica was identified in three of these samples and Yersinia intermedia was identified in one. As a result, it was concluded that there are some species of this microorganism in chicken wings that its physicochemical values are suitable for the development of Yersinia species and that this may pose a risk for public health, it has been pointed out that more attention should be paid to hygiene rules in enterprises so that other pathogens with similar characteristics do not cause problems. | tr |
| dc.language.iso | tr | tr |
| dc.publisher | Adıyaman Üniversitesi | tr |
| dc.subject | Tavuk kanat | tr |
| dc.subject | Patojen mikroorganizma | tr |
| dc.subject | Yersinia türleri | tr |
| dc.subject | Yersinia enterocolitica | tr |
| dc.subject | Chicken wing | tr |
| dc.subject | Pathogenic microorganism | tr |
| dc.subject | Yersinia spp. | tr |
| dc.subject | Yersinia enterocolitica | tr |
| dc.title | Siirt’te satılan tavuk kanatlarda bazı biyokimyasal özelliklerin ve patojen özellikteki yersinia türlerinin belirlenmesi | tr |
| dc.title.alternative | Determination of some biochemical characteristics and pathogenic yersinia species in chicken wings sold in Siirt | tr |
| dc.type | Article | tr |
| dc.contributor.authorID | 0000-0002-6948-1565 | tr |
| dc.contributor.authorID | 0000-0002-5222-1775 | tr |
| dc.contributor.department | Siirt Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Siirt/ Türkiye | tr |
| dc.contributor.department | Adıyaman Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü, Adıyaman/ Türkiye | tr |
| dc.identifier.endpage | 155 | tr |
| dc.identifier.issue | 16 | tr |
| dc.identifier.startpage | 148 | tr |
| dc.identifier.volume | 9 | tr |
| dc.source.title | Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi | tr |