Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Siirt’te satılan tavuk kanatlarda bazı biyokimyasal özelliklerin ve patojen özellikteki yersinia türlerinin belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Hallaç, Bülent
dc.contributor.author Kılınççeker, Osman
dc.date.accessioned 2022-05-23T11:45:06Z
dc.date.available 2022-05-23T11:45:06Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.issn 2149-0309
dc.identifier.uri http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/3012
dc.description.abstract Bu çalışmada Siirtʼte satılan tavuk kanatlarda bazı biyokimyasal özellikler ve bazı Yersinia türlerinin varlığının belirlenmesi amaçlanmıştır. İncelenen yirmi adet tavuk kanat örneğine ait aw, pH ve O/R potansiyeli değerleri sırasıyla 0.96-0.98, 5.56-7.09, 22.45-54.90 mV aralığında belirlenmiştir. Ayrıca, tavuk kanatlarının dördünde (% 20) Yersinia spp. bulunmuş, bu örneklerin üçünde Yersinia enterocolitica, birinde ise Yersinia intermedia tanımlanmıştır. Sonuç olarak fizikokimyasal değerleri Yersinia türlerinin gelişimine uygun olan tavuk kanatlarda bu mikroorganizmanın bazı türlerinin bulunduğu ve bunun halk sağlığı açısından risk oluşturabileceği kanaatine varılmış, benzer özelliklere sahip diğer patojenlerin de problem yaratmaması için işletmelerde hijyen kurallarına daha fazla dikkat edilmesi gerekliliği göz önüne serilmiştir. tr
dc.description.abstract In this study, it was aimed to determine some biochemical properties and the presence of some Yersinia species in chicken wings sold in Siirt. The aw, pH and O/R potential values of twenty chicken wing samples were determined in the range of 0.96-0.98, 5.56-7.09, 22.45-54.90 mV, respectively. In addition, Yersinia spp. was found in four (20%) chicken wings, Yersinia enterocolitica was identified in three of these samples and Yersinia intermedia was identified in one. As a result, it was concluded that there are some species of this microorganism in chicken wings that its physicochemical values are suitable for the development of Yersinia species and that this may pose a risk for public health, it has been pointed out that more attention should be paid to hygiene rules in enterprises so that other pathogens with similar characteristics do not cause problems. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Tavuk kanat tr
dc.subject Patojen mikroorganizma tr
dc.subject Yersinia türleri tr
dc.subject Yersinia enterocolitica tr
dc.subject Chicken wing tr
dc.subject Pathogenic microorganism tr
dc.subject Yersinia spp. tr
dc.subject Yersinia enterocolitica tr
dc.title Siirt’te satılan tavuk kanatlarda bazı biyokimyasal özelliklerin ve patojen özellikteki yersinia türlerinin belirlenmesi tr
dc.title.alternative Determination of some biochemical characteristics and pathogenic yersinia species in chicken wings sold in Siirt tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 0000-0002-6948-1565 tr
dc.contributor.authorID 0000-0002-5222-1775 tr
dc.contributor.department Siirt Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Siirt/ Türkiye tr
dc.contributor.department Adıyaman Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü, Adıyaman/ Türkiye tr
dc.identifier.endpage 155 tr
dc.identifier.issue 16 tr
dc.identifier.startpage 148 tr
dc.identifier.volume 9 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster