Bu çalışmada Siirtʼte satılan tavuk kanatlarda bazı biyokimyasal özellikler ve bazı Yersinia türlerinin varlığının
belirlenmesi amaçlanmıştır. İncelenen yirmi adet tavuk kanat örneğine ait aw, pH ve O/R potansiyeli değerleri
sırasıyla 0.96-0.98, 5.56-7.09, 22.45-54.90 mV aralığında belirlenmiştir. Ayrıca, tavuk kanatlarının dördünde (%
20) Yersinia spp. bulunmuş, bu örneklerin üçünde Yersinia enterocolitica, birinde ise Yersinia intermedia
tanımlanmıştır. Sonuç olarak fizikokimyasal değerleri Yersinia türlerinin gelişimine uygun olan tavuk kanatlarda
bu mikroorganizmanın bazı türlerinin bulunduğu ve bunun halk sağlığı açısından risk oluşturabileceği kanaatine
varılmış, benzer özelliklere sahip diğer patojenlerin de problem yaratmaması için işletmelerde hijyen kurallarına
daha fazla dikkat edilmesi gerekliliği göz önüne serilmiştir.
In this study, it was aimed to determine some biochemical properties and the presence of some Yersinia species
in chicken wings sold in Siirt. The aw, pH and O/R potential values of twenty chicken wing samples were
determined in the range of 0.96-0.98, 5.56-7.09, 22.45-54.90 mV, respectively. In addition, Yersinia spp. was
found in four (20%) chicken wings, Yersinia enterocolitica was identified in three of these samples and Yersinia
intermedia was identified in one. As a result, it was concluded that there are some species of this microorganism
in chicken wings that its physicochemical values are suitable for the development of Yersinia species and that this
may pose a risk for public health, it has been pointed out that more attention should be paid to hygiene rules in
enterprises so that other pathogens with similar characteristics do not cause problems.