dc.contributor.author |
Ceylan, Huriye Gözde |
|
dc.contributor.author |
Atasoy, Ahmet Ferit |
|
dc.date.accessioned |
2022-05-20T06:23:50Z |
|
dc.date.available |
2022-05-20T06:23:50Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.identifier.issn |
2149-0309 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/2985 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmada Lactobacillus rhamnosus GG ve Bifidobacterium bifidum BB-12 içeren sodyum kazeinat esaslı
filmler bazı özellikler açısından karakterize edilmiştir. Bu amaçla, sodium kazeinat esaslı %0 fruktooligosakkarit
+ %0 inülin, %0 fruktooligosakkarit + %1 inülin ve %1 fruktooligosakkarit + %0 inülin içeren film solüsyonlarına
Lactobacillus rhamnosus GG ve Bifidobacterium bifidum BB-12 ilave edilerek altı adet film üretimi
gerçekleştirilmiştir. Filmlerin bazı fizikokimyasal, bariyer ve renk özellikleri ile 4 ºC’de depolama boyunca
probiyotik organizma stabiliteleri araştırılmıştır. Fruktooligosakkarit ve inülin ilavesinin filmin kalınlığı, suda
çözünürlüğü ve rengi üzerinde etkisi önemli bulunmuştur. Test edilen film formülasyonlarında kullanılan
probiyotiklerin depolama stabilitelerinin yüksek olduğu belirlenmiş, ancak depolama stabilitesinin
fruktooligosakkarit ve inülin ilavesi ile azaldığı tespit edilmiştir. L. rhamnosus GG ve B. bifidum BB-12 içeren
filmlerin tahmini raf ömrü değerleri sırası ile 51-98 ve 68-82 gün aralığında hesaplanmıştır. Çalışma sonuçları,
kullanılan film formülasyonlarının B. bifidum BB-12 ve L. rhamnosus GG için iyi birer taşıyıcı olduğunu
göstermiştir. |
tr |
dc.description.abstract |
In this study, sodium caseinate films containing Lactobacillus rhamnosus GG and Bifidobacterium bifidum BB 12 were characterized in terms of some properties. Six films were produced by adding L. rhamnosus GG and B.
bifidum BB-12 to sodium caseinate film solutions containing 0% fructooligosaccharide + 0% inulin, 0%
fructooligosaccharide + 1% inulin and 1% fructooligosaccharide + 0% inulin. Physicochemical, barrier, and color
properties and the stability of probiotics during storage at 4 ºC were investigated. The effect of
fructooligosaccharide and inulin on the thickness, water solubility, and color of the film was significant. The
storage stability of the probiotics was high, but it decreased with the addition of fructooligosaccharide and inulin.
The estimated shelf life of films containing L. rhamnosus GG and B. bifidum BB-12 were between 51-98 and 68-
82 days, respectively. The results showed that the tested film formulations were good carriers for B. bifidum BB 12 and L. rhamnosus GG. |
tr |
dc.language.iso |
tr |
tr |
dc.publisher |
Adıyaman Üniversitesi |
tr |
dc.subject |
Yenilebilir film |
tr |
dc.subject |
Lactobacillus rhamnosus GG |
tr |
dc.subject |
Bifidobacterium bifidum BB-12 |
tr |
dc.subject |
Prebiyotik |
tr |
dc.subject |
İnülin |
tr |
dc.subject |
Fruktooligosakkarit |
tr |
dc.subject |
Edible film |
tr |
dc.subject |
Lactobacillus rhamnosus GG |
tr |
dc.subject |
Bifidobacterium bifidum BB-12 |
tr |
dc.subject |
Prebiotic |
tr |
dc.subject |
Inulin |
tr |
dc.subject |
Fructooligosaccharide |
tr |
dc.title |
Lactobacillus rhamnosus gg ve bifidobacterium bifidum bb-12 içeren yenilebilir filmlerin karakterizasyonu |
tr |
dc.title.alternative |
Characterization of edible films containing lactobacillus rhamnosus gg and bifidobacterium bifidum bb-12 |
tr |
dc.type |
Article |
tr |
dc.contributor.authorID |
0000-0001-7363-554X |
tr |
dc.contributor.authorID |
0000-0002-3390-1177 |
tr |
dc.contributor.department |
Adıyaman Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Adıyaman, 02040, Türkiye |
tr |
dc.contributor.department |
Harran Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Şanlıurfa, 63010, Türkiye |
tr |
dc.identifier.endpage |
203 |
tr |
dc.identifier.issue |
16 |
tr |
dc.identifier.startpage |
194 |
tr |
dc.identifier.volume |
9 |
tr |
dc.source.title |
Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi |
tr |