Adiyaman University Repository

Lactobacillus rhamnosus gg ve bifidobacterium bifidum bb-12 içeren yenilebilir filmlerin karakterizasyonu

Show simple item record

dc.contributor.author Ceylan, Huriye Gözde
dc.contributor.author Atasoy, Ahmet Ferit
dc.date.accessioned 2022-05-20T06:23:50Z
dc.date.available 2022-05-20T06:23:50Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.issn 2149-0309
dc.identifier.uri http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/2985
dc.description.abstract Bu çalışmada Lactobacillus rhamnosus GG ve Bifidobacterium bifidum BB-12 içeren sodyum kazeinat esaslı filmler bazı özellikler açısından karakterize edilmiştir. Bu amaçla, sodium kazeinat esaslı %0 fruktooligosakkarit + %0 inülin, %0 fruktooligosakkarit + %1 inülin ve %1 fruktooligosakkarit + %0 inülin içeren film solüsyonlarına Lactobacillus rhamnosus GG ve Bifidobacterium bifidum BB-12 ilave edilerek altı adet film üretimi gerçekleştirilmiştir. Filmlerin bazı fizikokimyasal, bariyer ve renk özellikleri ile 4 ºC’de depolama boyunca probiyotik organizma stabiliteleri araştırılmıştır. Fruktooligosakkarit ve inülin ilavesinin filmin kalınlığı, suda çözünürlüğü ve rengi üzerinde etkisi önemli bulunmuştur. Test edilen film formülasyonlarında kullanılan probiyotiklerin depolama stabilitelerinin yüksek olduğu belirlenmiş, ancak depolama stabilitesinin fruktooligosakkarit ve inülin ilavesi ile azaldığı tespit edilmiştir. L. rhamnosus GG ve B. bifidum BB-12 içeren filmlerin tahmini raf ömrü değerleri sırası ile 51-98 ve 68-82 gün aralığında hesaplanmıştır. Çalışma sonuçları, kullanılan film formülasyonlarının B. bifidum BB-12 ve L. rhamnosus GG için iyi birer taşıyıcı olduğunu göstermiştir. tr
dc.description.abstract In this study, sodium caseinate films containing Lactobacillus rhamnosus GG and Bifidobacterium bifidum BB 12 were characterized in terms of some properties. Six films were produced by adding L. rhamnosus GG and B. bifidum BB-12 to sodium caseinate film solutions containing 0% fructooligosaccharide + 0% inulin, 0% fructooligosaccharide + 1% inulin and 1% fructooligosaccharide + 0% inulin. Physicochemical, barrier, and color properties and the stability of probiotics during storage at 4 ºC were investigated. The effect of fructooligosaccharide and inulin on the thickness, water solubility, and color of the film was significant. The storage stability of the probiotics was high, but it decreased with the addition of fructooligosaccharide and inulin. The estimated shelf life of films containing L. rhamnosus GG and B. bifidum BB-12 were between 51-98 and 68- 82 days, respectively. The results showed that the tested film formulations were good carriers for B. bifidum BB 12 and L. rhamnosus GG. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Yenilebilir film tr
dc.subject Lactobacillus rhamnosus GG tr
dc.subject Bifidobacterium bifidum BB-12 tr
dc.subject Prebiyotik tr
dc.subject İnülin tr
dc.subject Fruktooligosakkarit tr
dc.subject Edible film tr
dc.subject Lactobacillus rhamnosus GG tr
dc.subject Bifidobacterium bifidum BB-12 tr
dc.subject Prebiotic tr
dc.subject Inulin tr
dc.subject Fructooligosaccharide tr
dc.title Lactobacillus rhamnosus gg ve bifidobacterium bifidum bb-12 içeren yenilebilir filmlerin karakterizasyonu tr
dc.title.alternative Characterization of edible films containing lactobacillus rhamnosus gg and bifidobacterium bifidum bb-12 tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 0000-0001-7363-554X tr
dc.contributor.authorID 0000-0002-3390-1177 tr
dc.contributor.department Adıyaman Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Adıyaman, 02040, Türkiye tr
dc.contributor.department Harran Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Şanlıurfa, 63010, Türkiye tr
dc.identifier.endpage 203 tr
dc.identifier.issue 16 tr
dc.identifier.startpage 194 tr
dc.identifier.volume 9 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi tr


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account