Yapılan çalışmada Sulfoxaflor'un farklı konsantrasyonlarının (0.01, 0.10, 0.25, 0.50, 1 μg/20 g besin) model organizma Galleria mellonella larvalarında bazı enzim aktivitelerine, total hemosit sayısına, mikronükleus oluşumuna, MDA düzeylerine ve gelişimine etkisi araştırıldı. Besinin Sulfoxaflor içeren bütün konsantrasyonlarında (0.01, 0.10, 0.25, 0.50, 1 µg/20 gr besin) G. mellonella larvalarının SOD, CAT, APX aktivitesi ve MDA miktarı kontrole göre artış gösterdi. Besinin 1 µg Sulfoxaflor içermesi durumunda gerek kontrole gerekse diğer konsantrasyonlara göre GST aktivitesinin önemli ölçüde düştüğü görüldü. Denenen tüm konsantrasyonlarda PO aktivitesinin kontrole göre azaldığı belirlendi. Sulfoxaflor oranındaki artışa bağlı olarak protein, karbonhidrat ve lipid miktarında kontrole göre düşüşler gözlendi. Toplam hemosit sayısının denenen konsantrasyonlarda (0.01, 0.10, 0.25 µg) kontrol ile karşılaştırıldığında arttığı fakat yüksek konsantrasyonlarda (0.50, 1.00 µg) kontrole göre önemli ölçüde azalma görüldü. Mikronükleus oluşumu yüksek konsantrasyonlar olan 0.50 ve 1.00 µg da kontrole oranla önemli miktarda artış gösterdi. Comet analizi sonucu genotoksik hasar oluştuğu belirlendi. Sulfoxaflor'un denenen tüm konsantrasyonlarının kontrol ile karşılaştırıldığında G. mellonella erginlerinin bıraktıkları toplam yumurta sayısını, açılan yumurta sayısını ve açılan yumurtaların yüzdesini düşürdüğü görüldü. Sulfoxaflor uygulamasına bağlı olarak, larval gelişim süresinin, kontrol grubuna kıyasla uzadığı görüldü. Aynı şekilde pup olma ve ergin olma süresinin uzadığı görüldü. Çalışmamız Sulfoxaflor'un model organizma G. mellonella üzerindeki negatif etkilerini açıkça göstermiştir.
The effects of different concentrations of Sulfoxaflor (0.01, 0.10, 0.25, 0.50, 1.00 μg/100 g nutrient) on some enzyme activities, total hemocyte count, micronucleus formation, MDA levels and development in model organism Galleria mellonella larvae were investigated in the study. SOD, CAT, APX activity and MDA amount of G. mellonella larvae increased in all concentrations of the food containing Sulfoxaflor (0.01, 0.10, 0.25, 0.50, 1 µg/20 g of food). When the food contained 1 μg of Sulfoxaflor, GST activity was found to decrease significantly compared to both control and other concentrations. It was determined that PO activity decreased in all tested concentrations compared to the control. Due to the increase in the sulfoxaflor ratio, decreases in the amount of protein, carbohydrate and lipid were found out compared to the control. It was found out that the total number of hemocytes increased in the tested concentrations (0.01, 0.10, 0.25 µg), but decreased significantly in higher concentrations (0.50, 1.00 µg) compared to the control. Micronucleus formation increased significantly at high concentrations of 0.50 and 1.00 µg compared to control. Comet analysis determined that there was genotoxic damage. When all tested concentrations of Sulfoxaflor were compared with the control, G. mellonella adults were found out to reduce the total number of eggs laid, the number of urgent eggs and the percentage of urgent eggs. Depending on the Sulfoxaflor application, it was observed that the duration of larval development prolonged compared to the control group. In the same way, it was seen that the duration of pup and adult was prolonged. Our study clearly demonstrated the negative effects of Sulfoxaflor on the model organism G. mellonella.