Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Farklı konsantrasyonlarda kullanılan bakır çözeltisinin çeşitli yonca tohumları üzerine etkileri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Zulkadir, Gülay
dc.date.accessioned 2020-06-29T11:14:58Z
dc.date.available 2020-06-29T11:14:58Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.issn 2147-1630
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/289
dc.description.abstract Bu çalışmada üç farklı yonca çeşidinin bakırın farklı konsantrasyonlarda kullanılarak ağır metal stresi altında çimlendirilmesiyle ilgili çimlenme parametreleri üzerine olan etkilerini ve bu etkilerin çeşitler arasındaki farklılıklarını belirlenmeye çalışılmıştır. Denemede bakır konsantrasyonları tohumlara çimlenme suyu olarak verilmek suretiyle kontrol (saf su) ile birlikte 100, 200, 400 ve 800 μM’lık bakır (CuSO4 Sigma) içerikli çözeltiler verilmiştir. İçerisine bakır bulunan ve bulunmayan çözeltilere konulan tohumlar, karanlık koşullarda 20 ºC’ye ayarlı çimlendirme dolaplarında çimlendirilmiştir. Üç farklı yonca çeşidine ait tohumların çimlenme performansları üzerine, bakırın 100 ve 200 μM’lık konsantrasyonlarında kontrole göre olumlu etki yaptığı; ancak 400 ve 800 μM konsantrasyonlarda tohumlar üzerinde toksik etki göstererek çimlenme performanslarını düşürdüğü belirlenmiştir. Belirlenen bu etkilerin ise yonca çeşitlerinde bakıra toleranslılık durumlarına göre farklılık gösterdiği görülmüştür. Ancak, her üç yonca çeşidine ait toplam radikula uzunlukları incelendiğinde bakır dozlarının etkilerinin çeşide bağlı olarak değişmekle birlikte, en yüksek değerlerin bakır uygulanmamış olan kontrol gruplarından elde edildiği, bakır dozlarına bağlı olarak düzenli ve kademeli olarak radikula uzunluklarında azalma meydana geldiği belirlenmiştir. Sonuç olarak bakır miktarının çimlenme aşamasında belirli bir doza kadar uyarıcı etkisi olduğu, ancak çimlenmeden sonraki aşamada bitki köklerine zarar verdiği belirlenmiştir. tr
dc.description.abstract In this study, three different varieties of alfalfa were studied to determine that their effect on germination parameters related to the germination under heavy metal stress in different concentrations of copper and these effects were stıdied to determine the differences between the varieties. The trial, control (distilled water) with 100, 200, 400 and 800 μM copper (CuSO4) containing solutions which copper concentrations using as the water to germinate seeds are given. Seeds on copper- containing and no copper- containing solutions were germinated in dark conditions and germination cabinet set at 20 ºC. On the three different kinds of alfalfa seeds on germination performance, 100 and 200 μM copper concentrations were occured the positive impact compared to the kontrol; but, on the concentrations of 400 and 800 μM, it was determined that showing reduce germination performance on seeds by toxic effects. According to the case of copper tolerance alfalfa varieties, determination of the effect of these has been shown to difference. However, total radicle length of each of the three clover varieties examined that effects of copper dose is changed as depending on the varieties and highest values obtained from the control group which have not applied the copper and depending on the copper dose, reduction in radicle length was determined to ocur with regular and gradually. As a result of germination stage is given stimulant until the amount of copper but it was determined that damage to the plant roots from germinating in the next step. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject CuSO4 tr
dc.subject Ağır metal stresi tr
dc.subject Yonca tr
dc.subject Çimlenme tr
dc.subject CuSO4 tr
dc.subject Heavy metal stress tr
dc.subject Alfalfa tr
dc.subject Germination tr
dc.title Farklı konsantrasyonlarda kullanılan bakır çözeltisinin çeşitli yonca tohumları üzerine etkileri tr
dc.title.alternative Effects of different concentration of copper solutions on the kind of alfalfa seeds tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 145593 tr
dc.contributor.department Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü tr
dc.identifier.endpage 12 tr
dc.identifier.issue 1 tr
dc.identifier.startpage 1 tr
dc.identifier.volume 6 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster