dc.contributor.author |
Zulkadir, Gülay |
|
dc.date.accessioned |
2020-06-29T11:14:58Z |
|
dc.date.available |
2020-06-29T11:14:58Z |
|
dc.date.issued |
2016 |
|
dc.identifier.issn |
2147-1630 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/289 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmada üç farklı yonca çeşidinin bakırın farklı konsantrasyonlarda
kullanılarak ağır metal stresi altında çimlendirilmesiyle ilgili çimlenme parametreleri
üzerine olan etkilerini ve bu etkilerin çeşitler arasındaki farklılıklarını belirlenmeye
çalışılmıştır. Denemede bakır konsantrasyonları tohumlara çimlenme suyu olarak
verilmek suretiyle kontrol (saf su) ile birlikte 100, 200, 400 ve 800 μM’lık bakır
(CuSO4 Sigma) içerikli çözeltiler verilmiştir. İçerisine bakır bulunan ve bulunmayan
çözeltilere konulan tohumlar, karanlık koşullarda 20 ºC’ye ayarlı çimlendirme
dolaplarında çimlendirilmiştir. Üç farklı yonca çeşidine ait tohumların çimlenme
performansları üzerine, bakırın 100 ve 200 μM’lık konsantrasyonlarında kontrole göre
olumlu etki yaptığı; ancak 400 ve 800 μM konsantrasyonlarda tohumlar üzerinde toksik
etki göstererek çimlenme performanslarını düşürdüğü belirlenmiştir. Belirlenen bu
etkilerin ise yonca çeşitlerinde bakıra toleranslılık durumlarına göre farklılık gösterdiği
görülmüştür. Ancak, her üç yonca çeşidine ait toplam radikula uzunlukları
incelendiğinde bakır dozlarının etkilerinin çeşide bağlı olarak değişmekle birlikte, en
yüksek değerlerin bakır uygulanmamış olan kontrol gruplarından elde edildiği, bakır
dozlarına bağlı olarak düzenli ve kademeli olarak radikula uzunluklarında azalma
meydana geldiği belirlenmiştir. Sonuç olarak bakır miktarının çimlenme aşamasında
belirli bir doza kadar uyarıcı etkisi olduğu, ancak çimlenmeden sonraki aşamada bitki
köklerine zarar verdiği belirlenmiştir. |
tr |
dc.description.abstract |
In this study, three different varieties of alfalfa were studied to determine that
their effect on germination parameters related to the germination under heavy metal
stress in different concentrations of copper and these effects were stıdied to determine
the differences between the varieties. The trial, control (distilled water) with 100, 200,
400 and 800 μM copper (CuSO4) containing solutions which copper concentrations
using as the water to germinate seeds are given. Seeds on copper- containing and no
copper- containing solutions were germinated in dark conditions and germination
cabinet set at 20 ºC. On the three different kinds of alfalfa seeds on germination
performance, 100 and 200 μM copper concentrations were occured the positive impact
compared to the kontrol; but, on the concentrations of 400 and 800 μM, it was
determined that showing reduce germination performance on seeds by toxic effects.
According to the case of copper tolerance alfalfa varieties, determination of the effect of
these has been shown to difference. However, total radicle length of each of the three
clover varieties examined that effects of copper dose is changed as depending on the
varieties and highest values obtained from the control group which have not applied the
copper and depending on the copper dose, reduction in radicle length was determined to
ocur with regular and gradually. As a result of germination stage is given stimulant until the amount of copper but it was determined that damage to the plant roots from
germinating in the next step. |
tr |
dc.language.iso |
tr |
tr |
dc.publisher |
Adıyaman Üniversitesi |
tr |
dc.subject |
CuSO4 |
tr |
dc.subject |
Ağır metal stresi |
tr |
dc.subject |
Yonca |
tr |
dc.subject |
Çimlenme |
tr |
dc.subject |
CuSO4 |
tr |
dc.subject |
Heavy metal stress |
tr |
dc.subject |
Alfalfa |
tr |
dc.subject |
Germination |
tr |
dc.title |
Farklı konsantrasyonlarda kullanılan bakır çözeltisinin çeşitli yonca tohumları üzerine etkileri |
tr |
dc.title.alternative |
Effects of different concentration of copper solutions on the kind of alfalfa seeds |
tr |
dc.type |
Article |
tr |
dc.contributor.authorID |
145593 |
tr |
dc.contributor.department |
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü |
tr |
dc.identifier.endpage |
12 |
tr |
dc.identifier.issue |
1 |
tr |
dc.identifier.startpage |
1 |
tr |
dc.identifier.volume |
6 |
tr |
dc.source.title |
Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi |
tr |