Amaç: Gastrointestinal sistemde bulunan mikroorganizmalar insan vücudunda besinlerin sindirimine yardımcı olmakla birlikte, metabolizmaya da katkıda bulunurlar. Bu mikroorganizmlar, insan hücrelerine göre sayıca yaklaşık 10 kat daha fazla bulunup, adeta vücudun bir organı gibi çalışmaktadırlar. Ayrıca gastrointestinal sistem ekosistemi mikrobiyotasının belli bir dengesi olup, bu denge çeşitli sebeplerle bozulabilir. Bu bozulma diyabet, obezite, parkinson, hipertansiyon ve gastrointestinal hastalıklar gibi çeşitli rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Bu çalışmada, diabetik hastaların bağırsak mikrobiyotasındaki farklılaşmanın diyabetik olmayan bireylere göre durumunun karşılaştırılıp, araştırılması amaçlandı. Materyal ve Metod: Çalışmaya diyabeti olmayan 137 birey ile diyabet tanısı almış 100 birey alındı. Diyabetik olan ve olmayan bireylerden alınan dışkı örnekleri ile bakteriyolojik kültür identifikasyon işlemleri yapıldı ve üreyen bakteri kolonileri konvansiyonel yöntemler ve otomatize tanımlama sistemi kullanılarak identifiye edildi. Ayrıca dışkı örnekleri gönderilen hastalardan gaitada gizli kan testi ve eşzamanlı olarak alınan serum örneklerinde glukoz ve HbA1C değerleri incelemek amacı ile istatistiksel analizleri yapılarak değerlendirilmeye alındı. Bulgular: Yapılan değerlendirmeler sonucunda diyabetik hastalarda, diyabeti olmayanlara göre E. coli gibi gram negatif ve bütirat üretmeyen bakterilerin yoğunluğunun daha fazla (p= 0,01), sayısal olarak bakteri çeşitliliğinin daha az, gizli kan pozitiflik durumunun daha fazla (p= 0,01) ve gastrointestinal rahatsızlıklara (%61) daha duyarlı oldukları tespit edildi. Sonuç: Bu sonuçlar, metabolik hastalık riski ve etyopatogenezinin belirlenmesinde mikrobiyotanın bir belirteç olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Aim: Microorganisms in the gastrointestinal tract help the digestion of food in the human body, as well as contribute to metabolism. These microorganisms are approximately 10 times more than human cells and work almost like an organ of the body. In addition, there is a certain balance of the microbiota of the gastrointestinal ecosystem and this balance can be deteriorated for various reasons. This deterioration can lead to various diseases such as diabetes, obesity, Parkinson's, hypertension, and gastrointestinal diseases. Material and method: The purpose of this study is to compare and investigate the differentiation of the intestinal microbiota of diabetic patients compared to non-diabetic individuals. The samples of the study were 100 individuals diagnosed with diabetes and 137 individuals without diabetes. Bacteriological culture identification procedures were performed with stool samples taken from individuals with and without diabetes, and bacterial colonies that grew were identified by conventional methods. In addition, the stool occult blood test, and the glucose and HbA1C values in serum samples taken simultaneously from the patients were evaluated by statistical analysis for the purpose of examination. Results: As a result of the evaluations, it was determined that the density of gram-negative and non-butyrate-producing bacteria such as E. coli was higher in diabetic patients compared to non-diabetic patients (p= 0.01). While bacterial diversity was less in diabetic patients, their occult blood positivity was much higher (p= 0.01). Also, they were more sensitive to gastrointestinal disturbances (61%). Conclusion: These results suggested that microbiota can be used to determine metabolic disease risk and etiopathogenesis.