Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Karbon tetraklorüre maruz kalan sıçanlara nar suyunun antioksidan ve yağ asit metabolizması üzerine etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Bülbül, Seyda Çağrı
dc.date.accessioned 2022-04-15T10:27:50Z
dc.date.available 2022-04-15T10:27:50Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/2828
dc.description.abstract Bu tez çalışmasında, sıçanlarda CCl4 ile oluşturulan oksidatif strese karşı nar suyunun koruyucu etkileri araştırıldı. Çalışmada dört grup oluşturuldu. Bu gruplar; Kontrol grubu (K), Nar suyu grubu (N), CCl4 (C) ve CCl4+Nar suyu (CN) grubudur. Nar suyu 4 ml/kg ve CCl4 0.2 ml/100gr olarak uygulandı. Sıçanların karaciğer dokularında MDA, redükte GSH, AChE, GST, Ces ve yağ asit düzeyleri belirlendi. K grubuna göre C grubu MDA düzeyi artarken, Ces enzim aktive düzeyi azaldı. C grubuna göre CN grubu MDA düzeyi azalırken, Ces ve AChE enzim aktivite düzeyleri arttı. K grubuna göre C grubu ∑PUFA düzeyi azalırken, ∑MUFA düzeyi arttı. 20:4n6 düzeyi C grununda azalırken, 16:0 yağ asit düzeyi arttı. Nar suyu etkisiyle doymamış ve doymuş yağ asitleri üzerinde pozitif etkiler gözlendi. Sonuç olarak, CCl4 ile oluşturulan oksidatif strese karşı nar suyunun antioksidan enzim sistemine ve yağ asit düzeyleri üzerine koruyucu etkileri olduğunu düşünmekteyiz. tr
dc.description.abstract In this thesis study, the protective effects of pomegranate juice against oxidative stress induced by CCl4 in rats were investigated. Four groups were formed in the study. These groups are; Control group (K), Pomegranate juice group (N), CCl4 (C) and CCl4 + Pomegranate juice (CN) group. Pomegranate juice was administered at 4 ml/kg and also CCl4 as 0.2 ml/100gr. MDA, reduced GSH, AChE, GST, Ces and fatty acid levels were determined in the liver tissues of rats. Compared to the K group, while C group MDA level increased, Ces enzyme activation level decreased. According to C group, while the MDA level of CN group decreased, Ces and AChE enzyme activity levels increased. While the level of ∑PUFA in group C decreased, the level of ∑MUFA increased compared to the K group. Also, compared to K group, the 20: 4n6 level decreased whereas the 16: 0 fatty acid level increased in the C group,. Positive effects on unsaturated and saturated fatty acids were observed with the effect of pomegranate juice. As a result, we think that pomegranate juice has protective effects on antioxidant enzyme system and fatty acid levels against oxidative stress caused by CCl4. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject CCl4 tr
dc.subject MDA tr
dc.subject Enzim Aktivitesi tr
dc.subject Yağ Asitleri tr
dc.subject Enzyme Activity tr
dc.subject Fatty Acids tr
dc.title Karbon tetraklorüre maruz kalan sıçanlara nar suyunun antioksidan ve yağ asit metabolizması üzerine etkisi tr
dc.title.alternative Effects of pomegranate juice on antioxidant and fatty acid metabolism of rats exposed to carbon tetrachloride tr
dc.type Thesis tr
dc.contributor.department Adıyaman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı tr
dc.identifier.endpage 26 tr
dc.identifier.startpage 1 tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster