Bu çalışma, 2020-2021 bağcılık sezonunda Mardin ili merkez (Artuklu) ile Midyat, Ömerli, Savur, Dargeçit ve
Kızıltepe ilçelerinde 83 üretici ile yapılan anket çalışması ile yürütülmüştür. Yapılan araştırma ile üreticilerin
bağcılığı tercih sebepleri, üreticilerin üzümü değerlendirme şekilleri, yetiştiricilik yapılan bağların durumu ve bu
alanların verimi, bağların sulanma durumu, bağlarda hastalık ve zararlı etmenleriyle mücadele durumu gibi
konulara açıklık getirmek amaçlanmıştır. Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgular; üreticilerin bağcılığı kendi
tüketimlerini karşılayabilmek amacıyla yaptıklarını ortaya koymuştur. Ayrıca yörede üreticiler üzümü şaraplık
olarak değerlendirmemekte buna karşın üzüm şırasını; pestil, sucuk, pekmez gibi ürünlerin yapımında
değerlendirip, ürettikleri bu gıda ürünlerinin bir bölümünü kendi tüketimleri için ayırıp, geri kalanını ise
satmaktadırlar. Sürdürülebilir bağcılık için zorunlu kültürel işlemlerden biri olan sulama, Mardin ili bağlarında
yapılmamaktadır. Gübrelemede ise oldukça yetersiz kalınmaktadır. Mardin ilinde yer alan bağların tesisinde
üreticilere yeterli uzman desteği sağlanmamakta bununla birlikte üreticiler bağcılık konusunda gerekli olan
tarımsal yayım faaliyetlerinden faydalanamamaktadırlar. Yörede yer alan bağlarda birinci çeşit olarak Mezrone
üzüm çeşidi yetiştirilmektedir. Elde edilen bulgular; yörede geleneksel bağcılığın yaygın olarak yürütüldüğünü
ve modern bağcılığa geçiş için gerekli yayım çalışmalarının ve desteklemelerin yapılması gerektiğini ortaya
koymuştur.
This study was carried out with a survey conducted with 83 producers in Mardin province Artuklu, Midyat,
Ömerli, Savur, Dargeçit and Kızıltepe districts in the 2020-2021 viticulture season. The aim of the research is to
clarify the issues such as the reasons for the producers' preference for viticulture, the way the producers evaluate
the grapes, the condition of the vineyards cultivated and the yield of these areas, the irrigation status of the
vineyards, the disease and pest status of the vineyards. According to the results obtained; producers are engaged
in viticulture in order to provide their own consumption. Although the producers do not use grapes to process
into wine, they use grape must for the produce local foods. Along with not irrigating the vineyards, fertilization
is also insufficient. Sufficient expert support is not provided when vineyards establish. Producers cannot benefit
from the agricultural extension activities required for viticulture. Mezrone grape variety is grown as the main
variety in the vineyards in the region. Obtained findings; revealed that traditional viticulture is widely carried out
in the region and that agricultural extension activities and government support should be made for the transition
to modern viticulture