Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Depresyon tanılı hastalarda duygusal yeme ve etkileyen faktörler

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author İnalkaç, Seher
dc.contributor.author Arslantaş, Hülya
dc.date.accessioned 2022-03-18T07:12:11Z
dc.date.available 2022-03-18T07:12:11Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.issn 2458-9176
dc.identifier.uri http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/2551
dc.description.abstract Amaç: Çalışma depresyon tanılı hastalarda duygusal yeme ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Örneklemi Aralık 2017-Ekim 2018 tarihleri arasında psikiyatri polikliniklerine ayaktan başvuran 240 depresyon tanılı hasta oluşturmuştur. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Duygusal Yeme Ölçeği, Gözden Geçirilmiş Sosyal Sorun Çözme Ölçeği ve Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği ile toplanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların %54,2’si kadın olup yaş ortalamaları (27,52±12,28)’dır. Araştırmada duygusal yeme ile gözden geçirilmiş sosyal sorun çözme arasında negatif yönde anlamlı (p<0,01), duygusal yeme ile stresle başa çıkma tarzları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki (p<0,05) bulunmuştur. Sonuç: Hastaların sorun çözme ve stresle baş etme becerileri azaldıkça duygusal yemenin arttığı belirlenmiştir. Hastalara problem çözme becerilerinin ve stresle baş etme tekniklerinin öğretilmesi uygun olacaktır. tr
dc.description.abstract Aim: This study has been done for the purpose of determining emotional eating and affecting factors on depression diagnosed patients. Materials and Methods: The sample consisted of 240 patients with a diagnosis of depression who applied to psychiatry outpatient clinics between December 2017 and October 2018. Data were collected by using Personal Information Form, Revised Social Problem Solving Scale, Styles of Coping with Stress Scale and Emotional Eating Scale. Results: %54.2 of the patients in this research were women and their average age was (27.52±12.28). In the study, a negative significant relationship was found between emotional eating and revised social problem solving (p<0.01) and a positive significant relationship between emotional eating and coping styles (p<0.05). Conclusion: It was determined that emotional eating increased as patients' problem solving and coping skills decreased. It would be appropriate to teach the patients problem solving skills and stress coping techniques. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Depresyon tr
dc.subject Hasta tr
dc.subject Duygusal yeme tr
dc.subject Etkileyen faktör tr
dc.subject Depression tr
dc.subject Patient tr
dc.subject Emotional eating tr
dc.subject Affecting factors tr
dc.title Depresyon tanılı hastalarda duygusal yeme ve etkileyen faktörler tr
dc.title.alternative Emotional eating and affecting factors on depression diagnosed patients tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 0000-0001-6502-7448 tr
dc.contributor.authorID 0000-0002-3018-2314 tr
dc.contributor.department Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi tr
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı tr
dc.identifier.endpage 257 tr
dc.identifier.issue 3 tr
dc.identifier.startpage 243 tr
dc.identifier.volume 7 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster