Amaç: Çalışma depresyon tanılı hastalarda duygusal
yeme ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla
yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Örneklemi Aralık 2017-Ekim 2018
tarihleri arasında psikiyatri polikliniklerine ayaktan
başvuran 240 depresyon tanılı hasta oluşturmuştur.
Veriler Kişisel Bilgi Formu, Duygusal Yeme Ölçeği,
Gözden Geçirilmiş Sosyal Sorun Çözme Ölçeği ve
Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği ile toplanmıştır.
Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların %54,2’si
kadın olup yaş ortalamaları (27,52±12,28)’dır.
Araştırmada duygusal yeme ile gözden geçirilmiş
sosyal sorun çözme arasında negatif yönde anlamlı
(p<0,01), duygusal yeme ile stresle başa çıkma tarzları
arasında pozitif yönde anlamlı ilişki (p<0,05)
bulunmuştur.
Sonuç: Hastaların sorun çözme ve stresle baş etme
becerileri azaldıkça duygusal yemenin arttığı
belirlenmiştir. Hastalara problem çözme becerilerinin
ve stresle baş etme tekniklerinin öğretilmesi uygun
olacaktır.
Aim: This study has been done for the purpose of
determining emotional eating and affecting factors on
depression diagnosed patients.
Materials and Methods: The sample consisted of 240
patients with a diagnosis of depression who applied to
psychiatry outpatient clinics between December 2017
and October 2018. Data were collected by using
Personal Information Form, Revised Social Problem
Solving Scale, Styles of Coping with Stress Scale and
Emotional Eating Scale.
Results: %54.2 of the patients in this research were
women and their average age was (27.52±12.28). In the
study, a negative significant relationship was found
between emotional eating and revised social problem
solving (p<0.01) and a positive significant relationship
between emotional eating and coping styles (p<0.05).
Conclusion: It was determined that emotional eating
increased as patients' problem solving and coping skills
decreased. It would be appropriate to teach the patients
problem solving skills and stress coping techniques.