dc.contributor.author |
Dikici, Erkan |
|
dc.contributor.author |
Sağlam, Ayşenur |
|
dc.date.accessioned |
2022-03-04T06:22:55Z |
|
dc.date.available |
2022-03-04T06:22:55Z |
|
dc.date.issued |
2021 |
|
dc.identifier.issn |
1308–9196 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/2441 |
|
dc.description.abstract |
20. yüzyılda hastalıkların tedavisi ve iyileştirilmesi konusunda modern tıp
uygulamalarına oldukça fazla önem verilmiştir. Her ne kadar sağlık
alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında birçok yenilik
gerçekleşse de, geleneksel/alternatif tıp uygulamalarından
vezgeçil(e)memiştir. Bitkisel karışımlarla tedavi, müzik terapisi,
sürüngenlerle tedavi, hipnoz, akupunktur gibi en çok bilinen bazı
örnekler, geleneksel/alternatif tıp uygulamaları içerisinde yer almaktadır.
Bu çalışmanın konusu, geleneksel/alternatif tıp uygulamalarına yeni bir
bakış açısı getirecek olan beslenme ve yemek kültürüdür. Bu bağlamdan
hareketle çalışma, “beslenme ve yemek yeme eyleminin biyolojik bir
eylem olmanın ötesinde, sosyolojik bir eylem olması” ve
“geleneksel/alternatif tıp uygulamalarından birisinin beslenme ve yemek
kültürü olduğu” varsayımları üzerine kurulmuştur. Bu varsayımı
desteklemek amacıyla nitel araştırma yönteminin kullanıldığı araştırmada
yüz yüze görüşme tekniği ile araştırma verileri toplanmıştır. Böylelikle
çalışmada, 2020 yılı Eylül ayında (Trabzon) Şalpazarı’nda yaşayan
Çepnilerle yapılan yüz yüze görüşmelerden elde edilen verilen ışığında,
beslenme ve yemek kültürünün geleneksel/alternatif tıp
uygulamalarından birisi olduğu yönündeki varsayımı, mutfak ve yemek
kültüründen verilecek örneklerle ortaya koymak amaçlanmıştır. |
tr |
dc.description.abstract |
In the 20th century, a great number of emphasis was put on modern
medical practices with the aim of treating and curing diseases. The
subject of this study is nutrition and food culture, which will create a new
perspective to traditional/alternative medicine practices. In this context,
the study is constructed upon the assumptions that ''the act of nutrition
and eating is a sociological act rather than a biological act'' and ''one of
the traditional/alternative medicine practices is nutrition and food
culture''. In order to advocate this assumption, face-to-face interview
method, which is one of the qualitative research approaches, is used.
Thus, in the study, it is aimed, with examples from cuisine and food
culture, to expose the assumption that nutrition and food culture is one
of the traditional/alternative medicine practices in accordance with face to-face interviews carried out with the Chepnis living in Şalpazarı
(Trabzon) in Septembert 2020. |
tr |
dc.language.iso |
tr |
tr |
dc.publisher |
Adıyaman Üniversitesi |
tr |
dc.subject |
Geleneksel/Alternatif Tıp |
tr |
dc.subject |
Beslenme |
tr |
dc.subject |
Yemek |
tr |
dc.subject |
Mutfak Kültürü |
tr |
dc.subject |
Şalpazarı |
tr |
dc.subject |
Traditional/Alternative Medicine |
tr |
dc.subject |
Nutrition |
tr |
dc.subject |
Food |
tr |
dc.subject |
Culinary Culture |
tr |
dc.title |
Geleneksel/alternatif tıp uygulamalarına yeni yaklaşım olarak beslenme ve yemek kültürü: Şalpazarı örneği |
tr |
dc.title.alternative |
Nutrition and food culture as a new approach to traditional / alternative medicine practices: the case of Şalpazarı |
tr |
dc.type |
Article |
tr |
dc.contributor.authorID |
0000-0001-8319-0345 |
tr |
dc.contributor.authorID |
0000-0002-5595-3496 |
tr |
dc.contributor.department |
Gümüşhane Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü |
tr |
dc.identifier.endpage |
329 |
tr |
dc.identifier.issue |
39 |
tr |
dc.identifier.startpage |
295 |
tr |
dc.identifier.volume |
14 |
tr |
dc.source.title |
Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi |
tr |