Organizmadaki antioksidan ve prooksidan dengesinin prooksidanlar lehine bozulması 
olarak tanımlanan oksidatif stres koşulları altında, çeşitli hastalıkların oluşumunu tetikleyen ROS 
türleri meydana gelmektedir. Bu zararlı türlerin biyolojik makromoleküllerin oksidatif hasarına 
sebep olması prooksidan aktivite olarak ifade edilir. Bu çalışmada yumurta akı proteinleri ile 
sentezlenen altın nanokümeler kullanılarak nar, kayısı, şeftali ve armut suları ile nane, beyaz çay 
ve kuşburnu özütlerinin Cu(II)‒katalizli prooksidan aktiviteleri ölçüldü. Florometrik ve 
spektrofotometrik altın nanoküme biyosensörleri ile karbonil yöntemi kullanıldı. Meyve suları 
doğrudan saf suyla seyreltilerek kullanıldı. Şifalı bitki örnekleri ise ultrasonik su banyosunda 
ekstrakte edildikten sonra mikrofiltreden süzülüp buzdolabında saklandı. Meyve suları ve şifalı 
bitkilerin toplam prooksidan aktiviteleri mM epikateşin eşdeğeri cinsinden hesaplandı ve tüm 
yöntemlerin uygulanmasıyla elde edilen sonuçlar birbirleri ile karşılaştırıldı. Uygulanan 
yöntemlerin birçok gıda ürününün toplam prooksidan aktivitesinin hassas bir şekilde tayin 
edilebilmesi için kullanılabileceği görüldü.
 
Under oxidative stress conditions, which are defined as the deterioration of antioxidant and
prooxidant balance in the organism in favor of prooxidants, ROS species that trigger the formation 
of various diseases occur. The fact that these harmful species cause oxidative damage to biological 
macromolecules is expressed as prooxidant activity. In this study, Cu(II)‒catalyzed prooxidant 
activities of pomegranate, apricot, peach, and pear juices and extracts of mint, white tea, and 
rosehip were measured by using gold nanoclusters synthesized via chicken egg white proteins. 
Fluorometric and spectrophotometric gold nanocluster biosensors and carbonyl assay were used. 
The fruit juices were used directly by diluting with pure water. Herbal plant samples were 
extracted in an ultrasonic water bath, filtered through microfilters, and stored in the refrigerator. 
Total prooxidant activities of fruit juices and herbal plants were calculated in terms of mM 
epicatechin equivalent, and the results obtained by applying all methods were compared with each 
other. It has been found that the applied methods can be used to accurately determine the total 
prooxidant activity of many food products