Organizmadaki antioksidan ve prooksidan dengesinin prooksidanlar lehine bozulması
olarak tanımlanan oksidatif stres koşulları altında, çeşitli hastalıkların oluşumunu tetikleyen ROS
türleri meydana gelmektedir. Bu zararlı türlerin biyolojik makromoleküllerin oksidatif hasarına
sebep olması prooksidan aktivite olarak ifade edilir. Bu çalışmada yumurta akı proteinleri ile
sentezlenen altın nanokümeler kullanılarak nar, kayısı, şeftali ve armut suları ile nane, beyaz çay
ve kuşburnu özütlerinin Cu(II)‒katalizli prooksidan aktiviteleri ölçüldü. Florometrik ve
spektrofotometrik altın nanoküme biyosensörleri ile karbonil yöntemi kullanıldı. Meyve suları
doğrudan saf suyla seyreltilerek kullanıldı. Şifalı bitki örnekleri ise ultrasonik su banyosunda
ekstrakte edildikten sonra mikrofiltreden süzülüp buzdolabında saklandı. Meyve suları ve şifalı
bitkilerin toplam prooksidan aktiviteleri mM epikateşin eşdeğeri cinsinden hesaplandı ve tüm
yöntemlerin uygulanmasıyla elde edilen sonuçlar birbirleri ile karşılaştırıldı. Uygulanan
yöntemlerin birçok gıda ürününün toplam prooksidan aktivitesinin hassas bir şekilde tayin
edilebilmesi için kullanılabileceği görüldü.
Under oxidative stress conditions, which are defined as the deterioration of antioxidant and
prooxidant balance in the organism in favor of prooxidants, ROS species that trigger the formation
of various diseases occur. The fact that these harmful species cause oxidative damage to biological
macromolecules is expressed as prooxidant activity. In this study, Cu(II)‒catalyzed prooxidant
activities of pomegranate, apricot, peach, and pear juices and extracts of mint, white tea, and
rosehip were measured by using gold nanoclusters synthesized via chicken egg white proteins.
Fluorometric and spectrophotometric gold nanocluster biosensors and carbonyl assay were used.
The fruit juices were used directly by diluting with pure water. Herbal plant samples were
extracted in an ultrasonic water bath, filtered through microfilters, and stored in the refrigerator.
Total prooxidant activities of fruit juices and herbal plants were calculated in terms of mM
epicatechin equivalent, and the results obtained by applying all methods were compared with each
other. It has been found that the applied methods can be used to accurately determine the total
prooxidant activity of many food products