Adiyaman University Repository

Çeşitli meyve suları ve şifalı bitkilerin prooksidan aktivitelerinin altın nanoküme biyosensörleri ve karbonil yöntemi ile karşılaştırılması

Show simple item record

dc.contributor.author Akyüz, Esin
dc.date.accessioned 2022-02-17T07:18:09Z
dc.date.available 2022-02-17T07:18:09Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.issn 2147-1630
dc.identifier.uri http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/2387
dc.description.abstract Organizmadaki antioksidan ve prooksidan dengesinin prooksidanlar lehine bozulması olarak tanımlanan oksidatif stres koşulları altında, çeşitli hastalıkların oluşumunu tetikleyen ROS türleri meydana gelmektedir. Bu zararlı türlerin biyolojik makromoleküllerin oksidatif hasarına sebep olması prooksidan aktivite olarak ifade edilir. Bu çalışmada yumurta akı proteinleri ile sentezlenen altın nanokümeler kullanılarak nar, kayısı, şeftali ve armut suları ile nane, beyaz çay ve kuşburnu özütlerinin Cu(II)‒katalizli prooksidan aktiviteleri ölçüldü. Florometrik ve spektrofotometrik altın nanoküme biyosensörleri ile karbonil yöntemi kullanıldı. Meyve suları doğrudan saf suyla seyreltilerek kullanıldı. Şifalı bitki örnekleri ise ultrasonik su banyosunda ekstrakte edildikten sonra mikrofiltreden süzülüp buzdolabında saklandı. Meyve suları ve şifalı bitkilerin toplam prooksidan aktiviteleri mM epikateşin eşdeğeri cinsinden hesaplandı ve tüm yöntemlerin uygulanmasıyla elde edilen sonuçlar birbirleri ile karşılaştırıldı. Uygulanan yöntemlerin birçok gıda ürününün toplam prooksidan aktivitesinin hassas bir şekilde tayin edilebilmesi için kullanılabileceği görüldü. tr
dc.description.abstract Under oxidative stress conditions, which are defined as the deterioration of antioxidant and prooxidant balance in the organism in favor of prooxidants, ROS species that trigger the formation of various diseases occur. The fact that these harmful species cause oxidative damage to biological macromolecules is expressed as prooxidant activity. In this study, Cu(II)‒catalyzed prooxidant activities of pomegranate, apricot, peach, and pear juices and extracts of mint, white tea, and rosehip were measured by using gold nanoclusters synthesized via chicken egg white proteins. Fluorometric and spectrophotometric gold nanocluster biosensors and carbonyl assay were used. The fruit juices were used directly by diluting with pure water. Herbal plant samples were extracted in an ultrasonic water bath, filtered through microfilters, and stored in the refrigerator. Total prooxidant activities of fruit juices and herbal plants were calculated in terms of mM epicatechin equivalent, and the results obtained by applying all methods were compared with each other. It has been found that the applied methods can be used to accurately determine the total prooxidant activity of many food products tr
dc.language.iso en tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Prooksidan aktivite tr
dc.subject Altın nanoküme tr
dc.subject Protein oksidasyonu tr
dc.subject Biyosensör tr
dc.subject Meyve suyu tr
dc.subject Şifalı bitki tr
dc.subject Prooxidant activity tr
dc.subject Gold nanocluster tr
dc.subject Protein oxidation tr
dc.subject Biosensor tr
dc.subject Fruit juice tr
dc.subject Herb tr
dc.title Çeşitli meyve suları ve şifalı bitkilerin prooksidan aktivitelerinin altın nanoküme biyosensörleri ve karbonil yöntemi ile karşılaştırılması tr
dc.title.alternative Comparison of prooxidant activities of various fruit juices and herbs via gold nanocluster biosensors and carbonyl assay tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 0000‒0002‒3473‒8180 tr
dc.contributor.department Istanbul University‒Cerrahpasa, Faculty of Engineering, Department of Chemistry, 34320, Istanbul, Türkiye tr
dc.identifier.endpage 486 tr
dc.identifier.issue 2 tr
dc.identifier.startpage 474 tr
dc.identifier.volume 11 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi tr


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account