Bu çalışmanın amacı, üç farklı bakteriyel suş Bacillus megaterium A1 (A1), Gordonia sp.
MC-D1 (D1) and Bacillus pumilus D3 (D3) ve ayrıca bir beyaz çürükçül fungusun (Pleurotus
ostreatus) kullanımı ile Reaktif Mavi 171’ in (RM 171) renginin gideriminin karşılaştırmalı
olarak araştırılmasıdır. Test edilen tüm bakteriler 150 mg/L konsantrasyonda RM 171 boyası ile
24-72 saat boyunca statik ve çalkalamalı (150 rpm) koşullarda inkübe edilirken fungus 150
mg/L boya ile aynı koşullarda 3-24 saat boyunca inkübe edildi. En yüksek bakteriyel renk
giderimleri statik koşullarda 72 saat inkübasyon sonrasında elde edildi ve maksimum renk
giderim oranları A1, D1 ve D3 için sırasıyla 84, 83 ve %75 olarak saptandı. Bununla birlikte,
Pleurotus ostreatus ile statik koşullarda, 24 saat inkübasyon sonrası RM 171 boyasının rengi
%93 oranında giderildi. Benzer sonuçlar A1 hariç test edilen fungal ve bakteriyel suşların
çalkalamalı çalışmalarından da elde edildi. A1, D1 ve D3 ile 150 rpm ve 72 saatte elde edilen
maksimum renk giderim değerleri sırasıyla 30, 88 ve %89’ dur. Pleurotus ostreatus’ un en
yüksek renk giderim aktiviteleri hem statik hem de çalkalamalı (150 rpm) koşullarda %93 idi.
Ayrıca lakkaz varlığının tespiti amacıyla SBM ve 150 mg/L RB 171 içeren SBM’den elde
edilen fungal kültür sıvılarının zimogram analizleri de yapıldı.
The aim of this study is to comparatively investigate the decolorization of Reactive Blue
171 (RB 171) by using three different bacterial strains as Bacillus megaterium A1 (A1),
Gordonia sp. MC-D1 (D1), and Bacillus pumilus D3 (D3) and also a white rot fungus
(Pleurotus ostreatus). All tested bacteria were incubated with RB 171 dye at 150 mg/L
concentration for 24-72 h under static or agitated (150 rpm) conditions while the fungus was
incubated with 150 mg/L of the dye under the same conditions for 3-24 h. The highest bacterial
decolorization values were obtained after 72 h of incubation under static conditions, and the
maximum decolorization rates were detected as 84, 83 and 75% for A1, D1, and D3,
respectively. However, the color of RB 171 dye was removed at 93% rate by Pleurotus
ostreatus under static conditions after 24 h of incubation. Similar results were also obtained
from the agitated studies of the tested fungal and bacterial strains except A1. The maximum decolorization values obtained with A1, D1, and D3 at 150 rpm, 72 h were 30, 88 and 89%,
respectively. The highest decolorization activities of Pleurotus ostreatus were 93% for both
static and agitated (150 rpm) conditions. In addition, zymogram analyzes of the fungal culture
fluids obtained from SBM, and SBM containing 150 mg/L RB 171 were also performed to
detect the presence of laccase.