Pervari ilçesi coğrafik yapısı, arılık için uygun alanların fazlalığı, bitki çeşitliliği ve
zenginliğinin olması yanı sıra, geleneksel arıcılığın yoğun olarak yapıldığı yerlerden biridir.
Pervari ülke genelinde ilk coğrafi işarete sahip tescilli bal üretiminin yapıldığı yer olup,
arıcılık için oldukça avantajlı bir konuma sahiptir.
Bu çalışma, 2019 yılının Şubat ayında, Pervari ilçesindeki arıcılığın ekonomik açıdan
önemini, hastalıkların tanınırlığını ve koloni kayıplarının nedenlerinin tespitine yönelik olarak
2019 yılının Şubat ayında yapılmıştır. Bu amaçla için, Pervari’de rastgele seçilmiş 60 arı
yetiştiricisine ulaşılarak ile toplam arıcıların %10’una denk gelecek şekilde örnek çalışma
grubu oluşturulmuştur. Anket sonucunda elde edilen verilere göre, Pervari arıcılığının koloni
ortalamasının 8 kg/bal olduğu, arıcılık yapanların %83’ünün istihdamını sadece arıcılıktan
sağladığı, bal üretimi dışında %80’i oğul, %20’si de polen üretimi yaptıkları, sabit arıcılık
yapanların oransal miktarının %73 olduğu görülmüştür. Koloni kayıpları en fazla %50
oranında kış çıkışı, %28 sonbahar ve %22 de ilkbahar aylarında tespit edilmiştir.
Koloni kayıplarına %40 düzeyinde bal arısı hastalık ve zararlıları, %30 bilgi eksikliği, %18
oranında besin yetersizliği/açlık, %12 oranında ise zayıf kolonilerin neden olduğu
belirlenmiştir. Bu araştırmada, arıcıların %100’ünün Varroa zararlısını bildikleri, bunu sırası
ile % 47’si mum güvesini, %9’u yavru çürüklüklerini ve %7 ise nosema hastalığını tanıdıkları
belirlenmiştir. Bu araştırmada, arıcıların %100’ünün Varroa zararlısını bildikleri, bunun
yanısıra % 47’sinin mum güvesini, %9’unun yavru çürüklüklerini ve %7'sinin de nosema
hastalığını tanıdıkları tespit edilmiştir.
Bu sonuçlara göre, Pervari ilçesinde arıcılığın sürdürülebilir hale getirilmesi için; ilçede
öncelikle arıcılara arı hastalıklarını tanıması ile birlikte, bu hastalıklardan korunma ve
mücadeleye yönelik bilgiler in de verilerek koloni kayıplarının önüne geçilmesi sağlanmalıdır.
Pervari is one of the districts where traditional beekeeping is intensified, besides its
geographic structure, an abundance of suitable areas for beekeeping, plant diversity and
richness. Pervari district is the first geographically registered honey production in the country
and has a very advantageous position for beekeeping. This study was carried out to determine
the importance of beekeeping in Pervari district, beekeepers to recognize the diseases and to
determine thecauses of colony losses. For this purpose, randomly selected 60 beekeepers from
Pervari were reached, so 10% of the total beekeepers were invertigated. According to the data
obtained from the survey, it was found that Pervari beekeeping colony average was 8
kg/honey, 83% of the beekeepers provided employment only from beekeeping, in addition to
honey production 80% were sons and 20% were pollen producers, and the proportion of fixed
beekeepers was 73%. Colony losses were detected in winter at the rate of 50%, autumn at the
rate of 28% and spring in the rate of 22%. When the causes of colony loss were examined,
40% were due to honey bee diseases and pests, 30% to lack of information, 18% to
malnutrition / starvation and 12% to weak colonies. Al 100% of the beekeepers were aware of
varroa, followed by 47% wax moth, 19% juvenile rot and 7% Nosema.
According to these results, in order to make beekeeping sustainable in Pervari district; first of
all, the beekeepers should be informed about diseases and protection and control, and colony
losses should be prevented.