Kurut Doğu Anadolu ve Güneydoğu bölgesinde özellikle küçük yerleşim birimlerinde sütün bol miktarda olduğu yaz aylarında yapılan oldukça koyu kıvamlı bir süt ürünüdür. Bu çalışmada, Van ve yöresinde temin edilen 25 adet kurut örneğinin kimyasal ve mineral madde içeriği belirlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre ortalama kuru madde % 79.35, kül %18.28 olarak tespit edilmiştir. Kurut örneklerinin ortalama kalsiyum, sodyum, magnezyum, potasyum, demir, bakır, mangan, fosfor, çinko değerleri (mg/kg) sırasıyla; 3368.96, 8336.09, 415.06, 2142.35, 24.28, 0.09, 0.03, 1204.40, 0.35 olarak saptanmıştır.
Kurut is a very thick dairy product made in the Eastern Anatolia and Southeastern regions, especially in small settlements, in the summer months when the milk is abundant. In this study, the chemical and mineral content of 25 Kurut samples obtained in Van and its region were determined. According to the analysis results, the average dry matter was 79.35 % and ash was 18.28 %. The average calcium, sodium, magnesium, potassium, iron, copper, manganese, phosphorus and zinc values (mg / kg) of the Kurut samples were respectively; 3368.96, 8336.09, 415.06, 2142.35, 24.28, 0.09, 0.03, 1204.40, 0.35.