dc.contributor.author |
Gümüş, Mustafa |
|
dc.contributor.author |
Aslan, Mustafa |
|
dc.contributor.author |
Türkmenler, Harun |
|
dc.date.accessioned |
2021-10-07T11:04:30Z |
|
dc.date.available |
2021-10-07T11:04:30Z |
|
dc.date.issued |
2021 |
|
dc.identifier.issn |
2149-0309 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/2278 |
|
dc.description.abstract |
Artan nüfus ve gelişen teknoloji ile birlikte enerjiye duyulan ihtiyaç da hızla artmaktadır. Çevre kirliliği giderek önemli bir sorun haline gelmekte ve mevcut enerji rezervleri de hızla tükenmektedir. Hidrojen enerjisi çevre dostu, yenilenebilir bir enerji kaynağı olması sebebiyle bilimsel çalışmaların en önemli araştırma alanlarından biri haline gelmiştir. Bu çalışmada fıstık küspesinin hidrojen ve biyogaz potansiyeli araştırılmıştır. Çalışma oda koşullarında gerçekleştirilmiş; hidrojen ve biyogaz verimini etkileyen önemli faktörlerden biri olan pH’ın beş farklı değeri denenmiş ve optimum pH değeri saptanmıştır. Verimin en yüksek olduğu pH=6 değerinde elde edilen biyogaz miktarı gram fıstık küspesinde 55.54 ml olarak hesaplanmıştır. Çalışmada biyohidrojen miktarının hesaplanması için gaz kromotografi (GC) cihazı kullanılmış ve veriler kaydedilmiştir. Fıstık küspesinden biyohidrojen eldesi için optimum pH değeri 6 olarak belirlenmiş ve bu pH’da gram başına elde edilen maksimum hidrojen miktarı 5.99 ml olarak ölçülmüştür. Araştırmada fıstık küspesinin hidrojen potansiyeline sahip olduğu ve enerji elde etmede alternatif bir kaynak olabileceği saptanmıştır. |
tr |
dc.description.abstract |
With the increasing population and developing technology, the need for energy also is increasing rapidly. Environmental pollution is becoming an increasingly important problem and existing energy reserves are rapidly being depleted. Hydrogen energy has become one of the most important research areas of scientific studies as it is an environmentally friendly and renewable energy source. In this study, the hydrogen and biogas potential of peanut pulp was investigated. The study was carried out under room conditions; Five different values of pH, which is one of the important factors affecting hydrogen and biogas yield, have been tried and the optimum pH value has been determined. The amount of biogas obtained at pH = 6, which has the highest yield, was calculated as 55.54 ml per gram peanut pulp. In the study, gas chromatography (GC) device was used to calculate the biohydrogen amounts and the data were recorded. Optimum pH value for obtaining biohydrogen from peanut pulp was determined as 6 and the maximum amount of hydrogen obtained per gram at this pH was measured as 5.99 ml. In the study, it was determined that peanut pulp has hydrogen potential and can be an alternative source of energy. |
tr |
dc.language.iso |
tr |
tr |
dc.publisher |
Adıyaman Üniversitesi |
tr |
dc.subject |
Biyohidrojen |
tr |
dc.subject |
Fermantasyon |
tr |
dc.subject |
Enerji |
tr |
dc.subject |
Fıstık küspesi |
tr |
dc.subject |
Biohidrogen |
tr |
dc.subject |
Fermentation |
tr |
dc.subject |
Energy |
tr |
dc.subject |
Peanut pulp |
tr |
dc.title |
Fıstık küspesinden anaerobik fermantasyonla biyohidrojen ve biyogaz elde edilmesi ve optimum ph’nın belirlenmesi |
tr |
dc.title.alternative |
Obtaining biohydrogen and biogas from peanut pulp by anaerobic fermentation and determining the optimum ph |
tr |
dc.type |
Article |
tr |
dc.contributor.authorID |
0000-0001-9335-2328 |
tr |
dc.contributor.authorID |
0000-0001-7536-6435 |
tr |
dc.contributor.authorID |
0000-0001-7603-7385 |
tr |
dc.contributor.department |
Harran Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Şanlıurfa, Türkiye |
tr |
dc.contributor.department |
Adıyaman Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Adıyaman, Türkiye |
tr |
dc.identifier.endpage |
126 |
tr |
dc.identifier.issue |
14 |
tr |
dc.identifier.startpage |
117 |
tr |
dc.identifier.volume |
8 |
tr |
dc.source.title |
Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi |
tr |