Adiyaman University Repository

Kardiyak cerrahide perfüzyon süresinin laktat düzeyi üzerine etkisi

Show simple item record

dc.contributor.author Abanoz, Mustafa
dc.contributor.author Amaç, Bişar
dc.contributor.author Tercan, Mehmet
dc.date.accessioned 2021-08-12T11:11:02Z
dc.date.available 2021-08-12T11:11:02Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.issn 2458-9176
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/2220
dc.description.abstract Amaç: Çalışmamızda koroner arter bypass greft ameliyatı olan hastaların perfüzyon süresi ile hastaların kan laktat düzeyleri arasındaki ilişkinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya üçlü koroner arter bypass greft ameliyatı olan toplam 195 hasta dahil edildi. Hastalar kalp-akciğer makinesinden ayrıldıktan hemen sonra ölçülen kan laktat düzeylerine göre iki gruba ayrıldı. Bulgular: Grupların ortalama laktat düzeyleri arasında anlamlı fark vardı (p<0,05). Laktat düzeylerine göre belirlenen her iki grubunda ''perfüzyon süreleri'' arasında anlamlı fark vardı (p<0,05). Uzun kardiyopulmoner bypass (KPB) süresine bağlı oluşan hiperlaktatemili grupta morbidite ve mortalite oranının daha yüksek olduğu görüldü. Sonuç: Çalışmamızda perfüzyon süresinin ve aortik kross klemp süresinin uzamasına bağlı olarak laktat düzeyinin de artığı görülmüştür. tr
dc.description.abstract Aim: In our study, we aimed to compare the relationship between perfusion time and blood lactate levels of patients undergoing coronary artery bypass graft surgery. Materials and Methods: A total of 195 patients who underwent triple coronary artery bypass graft surgery were included in the study. The patients were divided into two groups according to the blood lactate levels measured immediately after leaving the heart-lung machine. Results: There was a significant difference between the mean lactate levels of the groups (p<0.05). There was a significant difference between "perfusion times" in both groups determined according to lactate levels (p<0.05). Morbidity and mortality rates were found to be higher in hyperlactatemia group due to long cardiopulmonary bypass (CPB) duration. Conclusion: In our study, it was observed that the lactate level increased due to the prolongation of the perfusion time and the duration of aortic cross clamping. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Kardiyopulmoner Bypass tr
dc.subject Laktat tr
dc.subject Perfüzyon Süresi tr
dc.subject Cardiopulmonary Bypass tr
dc.subject Lactate tr
dc.subject Perfusion Time tr
dc.title Kardiyak cerrahide perfüzyon süresinin laktat düzeyi üzerine etkisi tr
dc.title.alternative The effect of perfusion time on lactate level in cardiac surgery tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 0000-0003-1821-1706 tr
dc.contributor.authorID 0000-0003-0320-4239 tr
dc.contributor.authorID 0000-0003-0736-0490 tr
dc.contributor.department Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Perfüzyon Birimi tr
dc.contributor.department Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği tr
dc.contributor.department Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği tr
dc.identifier.endpage 53 tr
dc.identifier.issue 1 tr
dc.identifier.startpage 45 tr
dc.identifier.volume 7 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi tr


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account