Bu çalışmada, ekmek mayası (Saccharomyces cerevisiae) glutatyon redüktazı
(GR) üzerine bazı 2-aminotiyazol türevleri olan 4,4’- (disülfandilbis(metilen)) bis
(tiyazol-2-amin) dihidroklorür (DMTA) ve 2-amino-4- (klorometil) tiyazol
hidroklorür (ACT)’in olan etkileri incelenmiştir. GR enzimi, 0 dan 500 ppm’e değişen
2-aminotiyazol türevleri derişimlerine maruz bırakılmıştır. DMTA derişimlerinin
artışı ile GR aktivitesinde nisbi bir düşüş gözlemlenmiştir ACT derişimlerinin artışı ile
GR aktivitesinde önemli bir istatiksel değişimin olmadığı gözlemlenmiştir (p>0.05).
Sonuç olarak, disülfit köprüsü içeren DMTA, GR üzerine nisbi inhibisyon yapmış,
disülfit köprüsü içermeyen ACT ise GR üzerine inhibisyon yapmamıştır.
In this study, effects of some 2-aminothiazole derivatives such as 4,4’-
(disulfanediylbis(methylene)) bis(thiazol-2-amine) dihyrochloride (DMTA) and 2-
amino-4-(chloromethyl)thiazole hydrochloride (ACT) on glutathione reductase (GR)
from baker's yeast (Saccharomyces cerevisiae) were investigated. The GR enzyme was
exposed to 2-aminothiazole derivatives concentrations ranging from 0 to 500 ppm.
There was a relative decrease in GR activity with the increasing of DMTA
concentrations. It was observed that there was no significant statistical change in GR
activity with increasing ACT concentrations (p>0.05). As a result, DMTA containing
disulfide bridge had relative inhibition on GR, ACT without disulfide bridge did not
inhibit GR.