Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Etil alkole maruz kalan sıçanların bazı biyokimyasal parametreler üzerine nar suyunun etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Bakır Şahin, Cansu
dc.date.accessioned 2021-08-04T11:24:26Z
dc.date.available 2021-08-04T11:24:26Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/2183
dc.description.abstract Etil alkol toksin bir maddedir. Nar suyunda birçok polifenol bileşik vardır. Polifenol türevli maddelerin antioksidan etkileri bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, ratlarda etil alkol ile oluşturulan oksidatif strese karşı nar suyunun koruyucu etkileri incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, kontrol grubu (K), etil alkol grubu (E), nar suyu grubu (N) ve etil alkol + nar suyu grubu (EN) oluşturuldu. Ratların testis, beyin ve karaciğer dokularında malondialdehit (MDA), redükte glutatyon (GSH), asetilkolin esteraz (AChE), karboksilesteraz (CaE) ve glutatyon-S-transferaz (GST) parametreleri araĢtırıldı. E grubunun MDA düzeyleri her üç dokuda arttı. Karaciğer ve testis dokularının GST enzim aktivite düzeyleri E grubunda azaldı. E grubunun GSH düzeyi karaciğer dokusunda azaldı. E grubunun CaE enzim aktivite düzeyleri her üç dokuda azaldı. Nar suyu grupların MDA düzeyleri E grubundan az çıktı. Nar suyu grupların CaE enzim aktiviteleri tüm dokularda E grubuna göre arttı. Beyin dokusu AChE enzim aktivitesini nar suyu arttırdı. Sonuç olarak etil alkolün oluşturduğu oksidatif stresi nar suyunun engellediğini düşünmekteyiz. tr
dc.description.abstract Ethyl alcohol is a toxin substance. There are many polyphenol compounds in pomegranate juice. The antioxidant effects of polyphenol-derived substances are known. The aim of this study was to investigate the protective effects of pomegranate juice against oxidative stress induced by ethyl alcohol in rats. In the study, control group (K), ethyl alcohol group (E), pomegranate juice group (N) and ethyl alcohol + pomegranate juice group (EN) were formed. Malondialdehyde (MDA), reduced glutathione (GSH), acetylcholine esterase (AChE), carboxylesterase (CaE) and glutathione-S-transferase (GST) parameters in testis, brain and liver tissues of rats were investigated. MDA levels of group E increased in all three tissues. GST enzyme activity levels of liver and testis tissues decreased in group E. GSH levels of group E decreased in liver tissue. CaE enzyme activity levels of group E decreased in all three tissues. MDA levels of pomegranate juice groups were lower than E group. CaE enzyme activities of the pomegranate juice groups increased in all tissues compared to the E group. AChE enzyme activity in brain tissue increased pomegranate juice. As a result, we think that pomegranate juice prevents the oxidative stress caused by ethyl alcohol. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Nar suyu tr
dc.subject MDA tr
dc.subject Enzim aktivitesi tr
dc.subject Pomegranate juice tr
dc.subject Enzyme activity tr
dc.title Etil alkole maruz kalan sıçanların bazı biyokimyasal parametreler üzerine nar suyunun etkisi tr
dc.title.alternative The effect of pomegranate juice on the some biocemical parameters of rats induced ethyl alcohol tr
dc.type Thesis tr
dc.contributor.department Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü/Kimya Anabilim Dalı tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster