Etil alkol toksin bir maddedir. Nar suyunda birçok polifenol bileşik vardır.
Polifenol türevli maddelerin antioksidan etkileri bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı,
ratlarda etil alkol ile oluşturulan oksidatif strese karşı nar suyunun koruyucu etkileri
incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, kontrol grubu (K), etil alkol grubu (E), nar
suyu grubu (N) ve etil alkol + nar suyu grubu (EN) oluşturuldu. Ratların testis, beyin
ve karaciğer dokularında malondialdehit (MDA), redükte glutatyon (GSH),
asetilkolin esteraz (AChE), karboksilesteraz (CaE) ve glutatyon-S-transferaz (GST)
parametreleri araĢtırıldı. E grubunun MDA düzeyleri her üç dokuda arttı. Karaciğer
ve testis dokularının GST enzim aktivite düzeyleri E grubunda azaldı. E grubunun
GSH düzeyi karaciğer dokusunda azaldı. E grubunun CaE enzim aktivite düzeyleri
her üç dokuda azaldı. Nar suyu grupların MDA düzeyleri E grubundan az çıktı. Nar
suyu grupların CaE enzim aktiviteleri tüm dokularda E grubuna göre arttı. Beyin
dokusu AChE enzim aktivitesini nar suyu arttırdı.
Sonuç olarak etil alkolün oluşturduğu oksidatif stresi nar suyunun
engellediğini düşünmekteyiz.
Ethyl alcohol is a toxin substance. There are many polyphenol compounds in
pomegranate juice. The antioxidant effects of polyphenol-derived substances are
known. The aim of this study was to investigate the protective effects of
pomegranate juice against oxidative stress induced by ethyl alcohol in rats. In the
study, control group (K), ethyl alcohol group (E), pomegranate juice group (N) and
ethyl alcohol + pomegranate juice group (EN) were formed. Malondialdehyde
(MDA), reduced glutathione (GSH), acetylcholine esterase (AChE), carboxylesterase
(CaE) and glutathione-S-transferase (GST) parameters in testis, brain and liver
tissues of rats were investigated. MDA levels of group E increased in all three
tissues. GST enzyme activity levels of liver and testis tissues decreased in group E.
GSH levels of group E decreased in liver tissue. CaE enzyme activity levels of group
E decreased in all three tissues. MDA levels of pomegranate juice groups were lower
than E group. CaE enzyme activities of the pomegranate juice groups increased in all
tissues compared to the E group. AChE enzyme activity in brain tissue increased
pomegranate juice.
As a result, we think that pomegranate juice prevents the oxidative stress
caused by ethyl alcohol.