Etil alkol toksin bir maddedir. Nar suyunda birçok polifenol bileşik vardır. 
Polifenol türevli maddelerin antioksidan etkileri bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı,
ratlarda etil alkol ile oluşturulan oksidatif strese karşı nar suyunun koruyucu etkileri 
incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, kontrol grubu (K), etil alkol grubu (E), nar 
suyu grubu (N) ve etil alkol + nar suyu grubu (EN) oluşturuldu. Ratların testis, beyin 
ve karaciğer dokularında malondialdehit (MDA), redükte glutatyon (GSH), 
asetilkolin esteraz (AChE), karboksilesteraz (CaE) ve glutatyon-S-transferaz (GST) 
parametreleri araĢtırıldı. E grubunun MDA düzeyleri her üç dokuda arttı. Karaciğer 
ve testis dokularının GST enzim aktivite düzeyleri E grubunda azaldı. E grubunun 
GSH düzeyi karaciğer dokusunda azaldı. E grubunun CaE enzim aktivite düzeyleri 
her üç dokuda azaldı. Nar suyu grupların MDA düzeyleri E grubundan az çıktı. Nar 
suyu grupların CaE enzim aktiviteleri tüm dokularda E grubuna göre arttı. Beyin 
dokusu AChE enzim aktivitesini nar suyu arttırdı.
Sonuç olarak etil alkolün oluşturduğu oksidatif stresi nar suyunun 
engellediğini düşünmekteyiz.
 
Ethyl alcohol is a toxin substance. There are many polyphenol compounds in 
pomegranate juice. The antioxidant effects of polyphenol-derived substances are 
known. The aim of this study was to investigate the protective effects of 
pomegranate juice against oxidative stress induced by ethyl alcohol in rats. In the 
study, control group (K), ethyl alcohol group (E), pomegranate juice group (N) and 
ethyl alcohol + pomegranate juice group (EN) were formed. Malondialdehyde 
(MDA), reduced glutathione (GSH), acetylcholine esterase (AChE), carboxylesterase 
(CaE) and glutathione-S-transferase (GST) parameters in testis, brain and liver 
tissues of rats were investigated. MDA levels of group E increased in all three 
tissues. GST enzyme activity levels of liver and testis tissues decreased in group E. 
GSH levels of group E decreased in liver tissue. CaE enzyme activity levels of group 
E decreased in all three tissues. MDA levels of pomegranate juice groups were lower 
than E group. CaE enzyme activities of the pomegranate juice groups increased in all 
tissues compared to the E group. AChE enzyme activity in brain tissue increased 
pomegranate juice.
As a result, we think that pomegranate juice prevents the oxidative stress 
caused by ethyl alcohol.