Adiyaman University Repository

Bisfenol A’ya maruz kalan rat dokularına siyah havuç ekstraktının etkisi

Show simple item record

dc.contributor.author Şahin, Yunus
dc.date.accessioned 2021-08-04T11:24:24Z
dc.date.available 2021-08-04T11:24:24Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/2182
dc.description.abstract Siyah havuç suyunda antioksidan özellik gösteren birçok molekül vardır. Bisfenol A’nın (BFA) insanlara zararı bilinmektedir. Bu çalışmada ratlarda BFA ile oluşturulan oksitadif strese karşı siyah havuç suyunun etkileri araştırıldı. Deneyde kontrol grubu (K), BFA grubu (B), Siyah havuç suyu grubu (S), BFA+Siyah havuç suyu (BS) gupları oluşturuldu. Ratların beyin, karaciğer ve testis dokularında MDA ve GSH düzeyleri, Asetilkolinesteraz (AChE), Karboksilesteraz (CaE) ve glutatyon-S transeraz (GST) enzim aktiviteleri ölçüldü. B grubu MDA düzeyi her üç dokuda arttı (p<0.01, p<0.001). BS grubu MDA düzeyi her üç dokuda B grubuna göre azaldığı belirlendi. Testis dokusunda, CaE enzim aktivite düzeyi B grubunda azaldı (p<0.001). Testis dokusunda, BS grubu CaE enzim aktivitesi B grubuna göre arttı (p<0.001). Karaciğer dokusu CaE enzim aktivite düzeyi B, S ve BS gruplarında K grubuna göre azaldığı tespit edildi. B grubu GST düzeyi K grubuna göre karaciğer dokusunda azaldı (p<0.05). Karaciğerde, BS grubu GST düzeyi B grubuna göre arttı (p<0.05). B grubu AChE enzim aktivite düzeyi K grubuna göre beyin dokusunda arttı (p<0.001). Beyinde, BS grubu AChE enzim aktivite düzeyi B grubuna göre azaldı (p<0.05). Sonuçlarımıza göre BFA’nın oluşturduğu oksitadif stresi siyah havuç suyu azaltmıştır. tr
dc.description.abstract Black carrot juice has many molecules that show antioxidant properties. Bisphenol A (BFA) is known to cause harm to humans. In this study, the effects of black carrot juice against oxidative stress induced by BFA in rats were investigated. In the experiment, control group (K), BFA group (B), Black carrot juice group (S), BFA + Black carrot juice (BS) group were formed. MDA and GSH levels, Acetylcholinesterase (AChE), Carboxylesterase (CaE) and glutathione-S-transerase (GST) enzyme activities were measured in the brain, liver and testis tissues of rats. B group MDA levels increased in all three tissues (p <0.01, p <0.001). It was determined that BS group MDA level decreased in all three tissues compared to B group. In testis tissue, CaE enzyme activity level decreased in group B (p<0.001). In testis tissue, BS group CaE enzyme activity increased compared to B group (p <0.001). Liver tissue CaE enzyme activity level was decreased in B, S and BS groups compared to group K. B group GST level decreased in liver tissue compared to group K (p <0.05). In the liver, BS group GST level increased compared to B group (p <0.05). B group AChE enzyme activity level increased in brain tissue compared to K group (p <0.001). In the brain, BS group AChE enzyme activity level decreased compared to B group (p <0.05). According to our results, the oxidative stress caused by BFA reduced black carrot juice. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Bisfenol A tr
dc.subject Siyah havuç suyu tr
dc.subject MDA tr
dc.subject Enzim aktivitesi tr
dc.subject Bisphenol A tr
dc.subject Black carrot juice tr
dc.subject Enzyme activity tr
dc.title Bisfenol A’ya maruz kalan rat dokularına siyah havuç ekstraktının etkisi tr
dc.title.alternative Effect of black carrot extract to rat tissues induced bisfenol a tr
dc.type Thesis tr
dc.contributor.department Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü/Kimya Anabilim Dalı tr


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Context