Siyah havuç suyunda antioksidan özellik gösteren birçok molekül vardır.
Bisfenol A’nın (BFA) insanlara zararı bilinmektedir. Bu çalışmada ratlarda BFA ile
oluşturulan oksitadif strese karşı siyah havuç suyunun etkileri araştırıldı. Deneyde
kontrol grubu (K), BFA grubu (B), Siyah havuç suyu grubu (S), BFA+Siyah havuç
suyu (BS) gupları oluşturuldu. Ratların beyin, karaciğer ve testis dokularında MDA ve
GSH düzeyleri, Asetilkolinesteraz (AChE), Karboksilesteraz (CaE) ve glutatyon-S transeraz (GST) enzim aktiviteleri ölçüldü. B grubu MDA düzeyi her üç dokuda arttı
(p<0.01, p<0.001). BS grubu MDA düzeyi her üç dokuda B grubuna göre azaldığı
belirlendi. Testis dokusunda, CaE enzim aktivite düzeyi B grubunda azaldı (p<0.001).
Testis dokusunda, BS grubu CaE enzim aktivitesi B grubuna göre arttı (p<0.001).
Karaciğer dokusu CaE enzim aktivite düzeyi B, S ve BS gruplarında K grubuna göre
azaldığı tespit edildi. B grubu GST düzeyi K grubuna göre karaciğer dokusunda azaldı
(p<0.05). Karaciğerde, BS grubu GST düzeyi B grubuna göre arttı (p<0.05). B grubu
AChE enzim aktivite düzeyi K grubuna göre beyin dokusunda arttı (p<0.001).
Beyinde, BS grubu AChE enzim aktivite düzeyi B grubuna göre azaldı (p<0.05).
Sonuçlarımıza göre BFA’nın oluşturduğu oksitadif stresi siyah havuç suyu
azaltmıştır.
Black carrot juice has many molecules that show antioxidant properties.
Bisphenol A (BFA) is known to cause harm to humans. In this study, the effects of
black carrot juice against oxidative stress induced by BFA in rats were investigated.
In the experiment, control group (K), BFA group (B), Black carrot juice group (S),
BFA + Black carrot juice (BS) group were formed. MDA and GSH levels,
Acetylcholinesterase (AChE), Carboxylesterase (CaE) and glutathione-S-transerase
(GST) enzyme activities were measured in the brain, liver and testis tissues of rats. B
group MDA levels increased in all three tissues (p <0.01, p <0.001). It was determined
that BS group MDA level decreased in all three tissues compared to B group. In testis
tissue, CaE enzyme activity level decreased in group B (p<0.001). In testis tissue, BS
group CaE enzyme activity increased compared to B group (p <0.001). Liver tissue
CaE enzyme activity level was decreased in B, S and BS groups compared to group
K. B group GST level decreased in liver tissue compared to group K (p <0.05). In the
liver, BS group GST level increased compared to B group (p <0.05). B group
AChE enzyme activity level increased in brain tissue compared to K group (p <0.001).
In the brain, BS group AChE enzyme activity level decreased compared to B group (p
<0.05).
According to our results, the oxidative stress caused by BFA reduced black carrot
juice.