Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Etanola maruz kalan rat dokularına siyah havuç ekstraktının etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Çetin, Ertuğrul
dc.date.accessioned 2021-08-04T08:56:01Z
dc.date.available 2021-08-04T08:56:01Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/2180
dc.description.abstract Siyah havuç suyunda birçok polifenol bileşik vardır. Bu bileşiklerin antioksidan ve antikansorejen etkileri bilinmektedir. Bu çalışmada sıçanlarda etil alkol ile oluşturulan oksidatif strese karşı siyah havuç suyunun koruyucu etkisini araştırmak amaçlandı. Çalışma için, kontrol grubu (K), etil alkol (E) grubu, siyah havuç suyu (S) grubu ve etil alkol + siyah havuç suyu (ES) grubu olmak üzere dört farklı grup oluşturuldu. Sıçanların karaciğer, beyin ve testis dokularında MDA, redükte GSH, GSH-Px, katalaz, Fe, Ca ve Zn düzeyleri belirlendi. Tüm dokularda, E grubu MDA düzeyleri diğer gruplara göre arttı. Siyah havuç’un etkisiyle kombinasyonlu grupların MDA düzeyleri, Etil alkol gruplarına göre azaldı. Karaciğer ve testis örneklerinde, E grubu GSH düzeyi K grubuna göre azaldı. Karaciğer ve testis örneklerinde, E grubu GSH-Px aktiviteleri Kontrol grubuna göre azaldı. Siyah havuç’un etkisiyle ES grupların karaciğer ve testis dokuları GSH-Px enzim aktiviteleri E grubuna göre arttı. Testis dokusunda Ca ve Fe düzeyleri E grubunda yüksek çıkarken Zn düzeyinin azaldığı tespit edildi. Etil alkol karaciğer dokusunda Fe düzeyini arttırırken Ca düzeyini azalttı. Sonuçlarımıza göre etil alkolün oluşturduğu oksidatif stresi siyah havuç suyu azaltmıştır. tr
dc.description.abstract There are many polyphenol compounds in black carrot juice. The antioxidant and anticancer effects of these compounds are known. In this study, it was aimed to investigate the protective effect of black carrot juices against oxidative stress produced by ethyl alcohol in rats. For the study, four different groups as control group (C), ethyl alcohol (E) group, black carrot juices (S) group and ethyl alcohol + black carrot juices (ES) group were formed. MDA, reduced GSH, GSH-Px, catalase, Fe, Ca and Zn levels were determined in the liver, brain and testis of rats. In all tissues, the MDA levels of E group increased when compared to the other group. By the effects of black carrot, the MDA levels in the combination groups decreased when compared to Ethyl alcohol groups. In the liver and testis tissues samples, GSH levels of E group was decreased than K group. In the liver and testis samples, GSH-Px activities of E group decreased when compared to the K group. By the effects of black carrot in the liver and testis tissues, GSH-Px enzyme activities of ES groups increased when comperad to the E group. Testicular tissues Ca and Fe levels were high in group E, but decreased in Zn levels. Ethyl alcohol decreased the Ca level while increasing the Fe level in liver tissue. According to our results; black carrot juice reduced the oxidative stress caused by ethyl alcohol. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Siyah havuç tr
dc.subject MDA tr
dc.subject Mineral tr
dc.subject Enzim aktivitesi tr
dc.subject Black cacrrot tr
dc.subject Mineral tr
dc.subject Enzyme activity tr
dc.title Etanola maruz kalan rat dokularına siyah havuç ekstraktının etkisi tr
dc.title.alternative Effect of black carrot extract to rat tissues induced ethanol tr
dc.type Thesis tr
dc.contributor.department Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü/Kimya Anabilim Dalı tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster