Siyah havuç suyunda birçok polifenol bileşik vardır. Bu bileşiklerin
antioksidan ve antikansorejen etkileri bilinmektedir. Bu çalışmada sıçanlarda etil alkol
ile oluşturulan oksidatif strese karşı siyah havuç suyunun koruyucu etkisini araştırmak
amaçlandı. Çalışma için, kontrol grubu (K), etil alkol (E) grubu, siyah havuç suyu (S)
grubu ve etil alkol + siyah havuç suyu (ES) grubu olmak üzere dört farklı grup
oluşturuldu. Sıçanların karaciğer, beyin ve testis dokularında MDA, redükte GSH,
GSH-Px, katalaz, Fe, Ca ve Zn düzeyleri belirlendi. Tüm dokularda, E grubu MDA
düzeyleri diğer gruplara göre arttı. Siyah havuç’un etkisiyle kombinasyonlu grupların
MDA düzeyleri, Etil alkol gruplarına göre azaldı. Karaciğer ve testis örneklerinde, E grubu
GSH düzeyi K grubuna göre azaldı. Karaciğer ve testis örneklerinde, E grubu GSH-Px
aktiviteleri Kontrol grubuna göre azaldı. Siyah havuç’un etkisiyle ES grupların karaciğer
ve testis dokuları GSH-Px enzim aktiviteleri E grubuna göre arttı. Testis dokusunda Ca
ve Fe düzeyleri E grubunda yüksek çıkarken Zn düzeyinin azaldığı tespit edildi. Etil
alkol karaciğer dokusunda Fe düzeyini arttırırken Ca düzeyini azalttı. Sonuçlarımıza
göre etil alkolün oluşturduğu oksidatif stresi siyah havuç suyu azaltmıştır.
There are many polyphenol compounds in black carrot juice. The antioxidant
and anticancer effects of these compounds are known. In this study, it was aimed to
investigate the protective effect of black carrot juices against oxidative stress produced
by ethyl alcohol in rats. For the study, four different groups as control group (C), ethyl
alcohol (E) group, black carrot juices (S) group and ethyl alcohol + black carrot juices
(ES) group were formed. MDA, reduced GSH, GSH-Px, catalase, Fe, Ca and Zn levels
were determined in the liver, brain and testis of rats. In all tissues, the MDA levels of
E group increased when compared to the other group. By the effects of black carrot,
the MDA levels in the combination groups decreased when compared to Ethyl alcohol
groups. In the liver and testis tissues samples, GSH levels of E group was decreased
than K group. In the liver and testis samples, GSH-Px activities of E group decreased
when compared to the K group. By the effects of black carrot in the liver and testis
tissues, GSH-Px enzyme activities of ES groups increased when comperad to the E
group. Testicular tissues Ca and Fe levels were high in group E, but decreased in Zn
levels. Ethyl alcohol decreased the Ca level while increasing the Fe level in liver tissue.
According to our results; black carrot juice reduced the oxidative stress caused by ethyl
alcohol.