Mikroorganizmaların gıdaların temas ettikleri yüzeylere tutunması ve devamında biyofilm
üretmeleri, ekipman hasarına, gıda bozulmalarına ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olmaktadır.
Gıdaların işlendiği çevrelerdeki biyofilmler rutin dezenfektanlara ve sanitasyon işlemlerine direnç
gösterebilmektedir. Gıda biyofilmlerinin neden oldukları riskleri azaltmak adına çok sayıda çalışma
yürütülmüştür. Bu bağlamda elektroliz, ucuz ve etkili bir yaklaşım olması itibariyle son zamanlarda
araştırmacıların odağında bulunmaktadır. İlgili çalışmada önemli gıda patojenleri olan Escherichia
coli, Salmonella Typhimurium ve Staphylococcus aureus biyofilmlerinin düşük elektrik akımı ile
giderimi (eradikasyon) değerlendirilmiştir. Deneysel çalışmalar, biyofilm örneklerinin geliştirileceği
metalik yüzeylerin entegre edilebildiği elektrotları ihtiva eden ve kolaylıkla kurulabilir elektroliz
düzeneğinde gerçekleştirilmiştir. 2M NaCl çözeltisi tercih edilerek gerçekleştirilen elektroliz
işlemiyle (10 V, 0.3 A, 1, 2 ve 5 dakika süresince) paslanmaz çelik yüzeyler üzerindeki E. coli ve S.
Typhimurium biyofilm hücreleri bütünüyle elimine edilirken, S. aureus biyofilm hücrelerinin
sayısında önemli ölçüde bir azalma saptanmıştır (2.5 log azalma). Biyofilm hücrelerindeki canlılık
koloni sayım yöntemiyle kontrol edilmiştir. Ancak biyofilm matriks kalıntılarını yüzeyden bütünüyle
temizlemek tercih edilen elektroliz prosedürüyle mümkün olmamıştır. İşlemden sonra yüzeyde kalan
matriks yapıları kristal viyole bağlanma uygulamasıyla gösterilmiştir.
Ucuz ve kolay uygulanabilir bir işlem olması itibariyle elektrolizin ve onun sonucunda
elektrolit tampondaki reaksiyonlar sonucunda elde edilen biyosidal ajanların gıda endüstrisinde
biyofilmler mücadelede kullanılabileceği açıkça anlaşılmıştır.
Adherence of microorganisms to food contact surfaces and subsequent biofilm formation leads
to equipment damage, food spoilage, and foodborne diseases. Biofilms in food processing plants may
exhibit resistance to routine disinfectants and sanitation procedures. Extensive studies have been
conducted to reduce the risks of food biofilms. Since electrolysis is an inexpensive and effective
approach, it has recently become the focus of interest among researchers in this context. In the related
study, the removal (eradication) of major food pathogens such as Escherichia coli, Salmonella
Typhimurium and Staphylococcus aureus biofilms was evaluated using low electric current.
Experimental studies were conducted in an easy-to-install electrolysis setup containing electrodes
capable of integrating metal surfaces on which biofilms develop. E. coli and S. Typhimurium biofilm
cells on stainless steel surfaces were eliminated, while a significant decrease (2.5 log reduction) in
the number of S. aureus biofilm cells was observed in the electrolysis process performed in 2M NaCl
solution (10 V, 0.3 A, 1, 2 and 5 min). The viability of biofilm cells was controlled using colony
count method. However, the removal of biofilm matrix residues from the surface was not possible with the preferred electrolysis procedure. The biofilm matrix remaining on the surface after the
procedure was detected by the crystal violet binding assay.
Being a low-cost and easy-to-use process, it became clear that electrolysis and the resulting
biocidal agents produced by the reactions in the electrolyte buffer can be used in the food industry to
control biofilms.