Protein glikozilasyonu önemli bir post-translasyonel modifikasyondur ve kritik hücresel
olayları kontrol eder. Yumurta akı ve sarısından elde edilen N-glikozile proteinlerin çeşitli
hücresel yolaklarda önemli roller oynadığı bilinmektedir. Bu fonksiyonları anlamak için
glikoproteomlara ait N-glikan yapılarının karakterizasyonu gereklidir. Bu nedenle, bu çalışma
devekuşu yumurtası akı ve yumurta sarısı glikoproteomlarının N-glikan profillerini karakterize
etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, devekuşu yumurta akı ve sarısı glikoproteomlarından Nglikanlar
enzimatik bir süreçle salındı ve bir prokainamid etiketi ile etiketlendi. Örnekler, HPLCHILIC-
FLD-MS/MS (yüksek performanslı hidrofilik etkileşim sıvı kromatografisi ile floresans
ve ikili kütle spektrometrik dedeksiyon) ile analiz edildi. Devekuşu yumurta akı ve sarısı
glikoproteomlarından tespit edilen N-glikan sayıları sırasıyla 39 ve 36 olarak bulundu. Devekuşu
yumurtası akı glikoproteomunun N-glikanlarının yüksek oranda galaktozile olduğu (%96,64)
belirlendi. Ek olarak, bisekte N-glikanların devekuşu yumurtası akı glikoproteomunda (%91.72)
devekuşu yumurta sarısı glikoproteomuna (%6.74) kıyasla bol miktarda bulunmuştur. Devekuşu
yumurta sarısı glikoproteomunda yüksek mannozlu N-glikanların bolluğu (%55.84) devekuşu
yumurta sarısı glikoproteomundan (%2.67) önemli ölçüde daha yüksek olduğu belirlendi.
Devekuşu yumurtası akı ve sarısı glikoproteomlarına ait N-glikanların fukozlanma oranı sırasıyla
%4.52 ve %0.95 olarak tespit edilmiştir. Elde edilen veriler, devekuşu yumurtası akı ve sarısı
glikoproteomlarının N-glikan profillerinin önemli ölçüde farklılık gösterdiğini göstermiştir.
Protein glycosylation is an essential post-translational modification and modulates critical
cellular events. It is known that N-glycosylated proteins from egg white and yolk are played
crucial roles in various cellular pathways. Characterization of N-glycan structures of
glycoproteomes is required to understand these functions. Therefore, this study is aimed to
characterize the N-glycan profiles of ostrich egg white and yolk glycoproteomes. In the study, Nglycans
were released from ostrich egg white and yolk glycoproteomes by an enzymatical process
and labeled with a procainamide tag. Samples were analyzed by HPLC-HILIC-FLD-MS/MS
(high-performance hydrophilic interaction liquid chromatography with fluorescence and tandem
mass spectrometric detection). The number of detected N-glycans obtained from ostrich egg white
and yolk glycoproteomes was found to be 39 and 36, respectively. It was determined that Nglycans
of ostrich egg white glycoproteome were highly galactosylated (96.64%). In addition,
bisecting N-glycans were abundant in ostrich egg white glycoproteome (91.72%) compared to
ostrich egg yolk glycoproteome (6.74%). The abundance of high-mannose N-glycans was
dramatically higher in the ostrich egg yolk glycoproteome (55.84%) than the ostrich egg yolk
glycoproteome (2.67%). The fucosylation ratio of N-glycans belonging to ostrich egg white and
yolk glycoproteomes was detected to be 4.52% and 0.95%, respectively. The obtained data showed that N-glycan profiles of ostrich egg white and yolk glycoproteomes differed
significantly.