Adiyaman University Repository

Bisfenol a’ya maruz kalan sıçanlarda siyah havuç ekstresinin testis karboksilesteraz Aktivitesi ve oksidatif stres parametreleri üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi

Show simple item record

dc.contributor.author Özkaya, Ahmet
dc.contributor.author Şahin, Zafer
dc.contributor.author Şahin, Yunus
dc.contributor.author Bulmuş, Özgür
dc.contributor.author Uçkun, Miraç
dc.contributor.author Yoloğlu, Ertan
dc.date.accessioned 2021-08-03T07:26:42Z
dc.date.available 2021-08-03T07:26:42Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.issn 2147-1630
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/2163
dc.description.abstract Bu çalışmada Bisfenol A'ya (BPA) maruz kalan erkek sıçanlarda siyah havuç ekstraktının testiküler karboksilesteraz (Ces) aktivitesi, malondialdehit (MDA) düzeyi, indirgenmiş glutatyon (GSH) ve glutatyon S-transferaz (GST) aktiviteleri üzerine etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Yetişkin erkek Wistar albino sıçanlar kontrol, BPA, siyah havuç ve BPA+Siyah havuç olmak üzere 4 gruba ayrıldı (n = 7/grup). Testis dokusunda Ces, MDA, indirgenmiş GSH ve GST düzeyleri mikroplaka okuyucu spektrofotometre sistemi kullanılarak analiz edildi. Testis Ces aktivitesi sadece BPA grubunda kontrol grubuna kıyasla önemli düzeyde daha düşüktü (p < 0.001). Testis MDA konsantrasyonu sadece BPA grubunda kontrol grubuna kıyasla daha yüksekti (p < 0.001). İndirgenmiş GSH düzeyi siyah havuç ve BPA+Siyah havuç gruplarında kontrol grubuna kıyasla daha yüksekti (p < 0.05). GST aktivitesi BPA grubunda kontrol grubuna göre daha düşüktü (p < 0.05). Siyah havuç ve BPA + Siyah havuç gruplarında GST aktiviteleri kontrol grubuna kıyasla daha yüksekti (p <0.001). Sonuçlarımız, BPA’nın sıçan testis dokusunda detoksifikasyon aktivitesini baskıladığını ve lipit peroksidasyonunu arttırdığını gösterdi. Siyah havuç ekstraktının, BPA maruziyetinin neden olduğu toksik ve oksidatif stresle ilişkili parametreler üzerinde yaralı bir etkiye sahip olduğunu gözlemledik. tr
dc.description.abstract We aimed to evaluate the effects of black carrot extract on testicular carboxylesterase (Ces) activity, malondialdehyde (MDA), glutathione S-transferases (GST) and reduced glutathione (GSH) in male rats exposed to bisphenol A (BPA). Adult Wistar albino male rats were divided into 4 groups as follows (n = 7/group): control, BPA, black carrot and BPA+Black carrot. Testicular Ces, MDA, GST and reduced GSH were analyzed by using a spectrophotometer system. Testicular Ces activity was significantly lower only in the BPA group than the control group (p < 0.001). Testicular MDA concentrations were higher only in the BPA group compared with the control group (p < 0.001). Reduced GSH level was higher in the black carrot and BPA+Black carrot groups than the control group (p < 0.05). GST activity was lower in the BPAgroup in comparison to the control group (p < 0.05). In the black carrot and BPA+Black carrot groups, the GST activities were higher than the control group (p < 0.001). Our results showed BPA suppresses testicular detoxification activity and increases lipid peroxidation in rats. We observed that black carrot extract has a beneficial effect on the toxic and oxidative stress-related parameters caused by BPA exposure. tr
dc.language.iso en tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Bisfenol A tr
dc.subject Siyah havuç tr
dc.subject Testis tr
dc.subject Karboksilesteraz tr
dc.subject Oksidatif stres tr
dc.subject Sıçan tr
dc.subject Bisphenol A tr
dc.subject Black carrot tr
dc.subject Carboxylesterase tr
dc.subject Oxidative stress tr
dc.subject Rat tr
dc.title Bisfenol a’ya maruz kalan sıçanlarda siyah havuç ekstresinin testis karboksilesteraz Aktivitesi ve oksidatif stres parametreleri üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi tr
dc.title.alternative Evaluating effects of black carrot extract on testicular carboxylesterase Activity and oxidative stress parameters in rats exposed to bisphenol a tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 0000- 0003-3185-5282 tr
dc.contributor.authorID 0000-0001-7982-7155 tr
dc.contributor.authorID ID:0000-0001-7736-402X tr
dc.contributor.authorID 0000-0002-0173-3084 tr
dc.contributor.authorID 0000-0002-9018-8515 tr
dc.contributor.authorID 0000-0002-9730-9471 tr
dc.contributor.department Adiyaman University, Faculty of Science and Art, Department of Chemistry, Adıyaman, Turkey tr
dc.contributor.department Karadeniz Technical University, Faculty of Medicine, Department of Physiology, Trabzon, Turkey tr
dc.contributor.department Balikesir University, Faculty of Health Sciences, Department of Physical Therapy and Rehabilitation, Balıkesir, Turkey tr
dc.contributor.department Adiyaman University, Faculty of Engineering, Department of Food Engineering, Adıyaman, Turkey tr
dc.contributor.department Adiyaman University, Faculty of Education, Department of Science Education, Adıyaman, Turkey tr
dc.identifier.endpage 86 tr
dc.identifier.issue 1 tr
dc.identifier.startpage 73 tr
dc.identifier.volume 11 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi tr


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account