dc.contributor.author |
Özkaya, Ahmet |
|
dc.contributor.author |
Şahin, Zafer |
|
dc.contributor.author |
Şahin, Yunus |
|
dc.contributor.author |
Bulmuş, Özgür |
|
dc.contributor.author |
Uçkun, Miraç |
|
dc.contributor.author |
Yoloğlu, Ertan |
|
dc.date.accessioned |
2021-08-03T07:26:42Z |
|
dc.date.available |
2021-08-03T07:26:42Z |
|
dc.date.issued |
2021 |
|
dc.identifier.issn |
2147-1630 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/2163 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmada Bisfenol A'ya (BPA) maruz kalan erkek sıçanlarda siyah havuç ekstraktının
testiküler karboksilesteraz (Ces) aktivitesi, malondialdehit (MDA) düzeyi, indirgenmiş glutatyon
(GSH) ve glutatyon S-transferaz (GST) aktiviteleri üzerine etkilerini değerlendirmeyi amaçladık.
Yetişkin erkek Wistar albino sıçanlar kontrol, BPA, siyah havuç ve BPA+Siyah havuç olmak
üzere 4 gruba ayrıldı (n = 7/grup). Testis dokusunda Ces, MDA, indirgenmiş GSH ve GST
düzeyleri mikroplaka okuyucu spektrofotometre sistemi kullanılarak analiz edildi. Testis Ces
aktivitesi sadece BPA grubunda kontrol grubuna kıyasla önemli düzeyde daha düşüktü
(p < 0.001). Testis MDA konsantrasyonu sadece BPA grubunda kontrol grubuna kıyasla daha
yüksekti (p < 0.001). İndirgenmiş GSH düzeyi siyah havuç ve BPA+Siyah havuç gruplarında
kontrol grubuna kıyasla daha yüksekti (p < 0.05). GST aktivitesi BPA grubunda kontrol grubuna
göre daha düşüktü (p < 0.05). Siyah havuç ve BPA + Siyah havuç gruplarında GST aktiviteleri
kontrol grubuna kıyasla daha yüksekti (p <0.001). Sonuçlarımız, BPA’nın sıçan testis dokusunda
detoksifikasyon aktivitesini baskıladığını ve lipit peroksidasyonunu arttırdığını gösterdi. Siyah
havuç ekstraktının, BPA maruziyetinin neden olduğu toksik ve oksidatif stresle ilişkili
parametreler üzerinde yaralı bir etkiye sahip olduğunu gözlemledik. |
tr |
dc.description.abstract |
We aimed to evaluate the effects of black carrot extract on testicular carboxylesterase (Ces)
activity, malondialdehyde (MDA), glutathione S-transferases (GST) and reduced glutathione
(GSH) in male rats exposed to bisphenol A (BPA). Adult Wistar albino male rats were divided
into 4 groups as follows (n = 7/group): control, BPA, black carrot and BPA+Black carrot.
Testicular Ces, MDA, GST and reduced GSH were analyzed by using a spectrophotometer
system. Testicular Ces activity was significantly lower only in the BPA group than the control
group (p < 0.001). Testicular MDA concentrations were higher only in the BPA group compared
with the control group (p < 0.001). Reduced GSH level was higher in the black carrot and
BPA+Black carrot groups than the control group (p < 0.05). GST activity was lower in the BPAgroup in comparison to the control group (p < 0.05). In the black carrot and BPA+Black carrot
groups, the GST activities were higher than the control group (p < 0.001). Our results showed
BPA suppresses testicular detoxification activity and increases lipid peroxidation in rats. We
observed that black carrot extract has a beneficial effect on the toxic and oxidative stress-related
parameters caused by BPA exposure. |
tr |
dc.language.iso |
en |
tr |
dc.publisher |
Adıyaman Üniversitesi |
tr |
dc.subject |
Bisfenol A |
tr |
dc.subject |
Siyah havuç |
tr |
dc.subject |
Testis |
tr |
dc.subject |
Karboksilesteraz |
tr |
dc.subject |
Oksidatif stres |
tr |
dc.subject |
Sıçan |
tr |
dc.subject |
Bisphenol A |
tr |
dc.subject |
Black carrot |
tr |
dc.subject |
Carboxylesterase |
tr |
dc.subject |
Oxidative stress |
tr |
dc.subject |
Rat |
tr |
dc.title |
Bisfenol a’ya maruz kalan sıçanlarda siyah havuç ekstresinin testis karboksilesteraz Aktivitesi ve oksidatif stres parametreleri üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi |
tr |
dc.title.alternative |
Evaluating effects of black carrot extract on testicular carboxylesterase Activity and oxidative stress parameters in rats exposed to bisphenol a |
tr |
dc.type |
Article |
tr |
dc.contributor.authorID |
0000- 0003-3185-5282 |
tr |
dc.contributor.authorID |
0000-0001-7982-7155 |
tr |
dc.contributor.authorID |
ID:0000-0001-7736-402X |
tr |
dc.contributor.authorID |
0000-0002-0173-3084 |
tr |
dc.contributor.authorID |
0000-0002-9018-8515 |
tr |
dc.contributor.authorID |
0000-0002-9730-9471 |
tr |
dc.contributor.department |
Adiyaman University, Faculty of Science and Art, Department of Chemistry, Adıyaman, Turkey |
tr |
dc.contributor.department |
Karadeniz Technical University, Faculty of Medicine, Department of Physiology, Trabzon, Turkey |
tr |
dc.contributor.department |
Balikesir University, Faculty of Health Sciences, Department of Physical Therapy and Rehabilitation, Balıkesir, Turkey |
tr |
dc.contributor.department |
Adiyaman University, Faculty of Engineering, Department of Food Engineering, Adıyaman, Turkey |
tr |
dc.contributor.department |
Adiyaman University, Faculty of Education, Department of Science Education, Adıyaman, Turkey |
tr |
dc.identifier.endpage |
86 |
tr |
dc.identifier.issue |
1 |
tr |
dc.identifier.startpage |
73 |
tr |
dc.identifier.volume |
11 |
tr |
dc.source.title |
Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi |
tr |