Bu çalışmada keçi, koyun, inek sütlerinin biyokimyasal parametreleri incelendi. Bu amaçla doğal ve ticari sütlerin temini yapıldı. Sütlerin element, yağ asidi ve kimyasal parametre seviyeleri, sırasıyla ICP-OES, GC ve FT-120 süt analizörü cihazları kullanarak belirlendi. Keçi sütü ana elementlerden Ca 1212.87 mg/L, Mg 124.37 mg/L, P 816.87 mg/L, K 1557 mg/L olarak belirlendi. Keçi sütü kimyasal bileşenlerinden %11.14 toplam katı, %8.06 katı olmayan yağ, %3.04 protein, %4.25 laktoz, %2.58 kazein ve %2.90 yağ olarak bulundu. Keçi sütündeki yağ asidi düzeyleri, doymuş yağ asidi (∑SFA) %64.65, tekli doymamış yağ asidi (∑MUFA) %25.93 ve çoklu doymamış yağ asidi (∑PUFA) %9.42 olarak bulundu. Koyun sütündeki ana elementlerden Ca 2077.37 mg/L, Mg 187.75 mg/L, P 1539.75 mg/L, K 1084.62 mg/L ve Zn 5.57 mg/L olarak bulundu. Koyun sütünün kimyasal bileşimi %11.21 toplam katı, %8.06 katı olmayan yağ, %3.07 protein, %4.23 laktoz, %2.48 kazein ve %3.27 yağ olarak bulundu. Koyun sütünün yağ asidi oranları ∑SFA %65.59, ∑MUFA %25.37 ve ∑PUFA %9.04 olarak bulundu. İnek sütündeki elementlerden Ca 1183.75 mg/L, Mg 104.00 mg/L, P 916.25 mg/L, K 1200.25 mg/L olarak bulundu. İnek sütü kimyasal bileşimi %12.90 toplam katı, %9.29 katı olmayan yağ, %3.66 protein, %4.92 laktoz, %2.80 kazein ve %3.60 yağ olarak bulundu. İnek sütünün yağ asid oranı ∑SFA %64.58, ∑MUFA %28.17 ve ∑PUFA %7.25 olarak bulundu. Ticari inek sütleri tam yağlı, yarım yağlı, muzlu ve çilekli sütler olarak sınıflandırıldı. Ticari inek sütlerin içeriğinde Ca 959-1146 mg/L, Mg 91-109 mg/L, P 683-882 mg/L ve K 999-1203 mg/L olarak belirlendi. Bu sütlerde %9.98-14.50 toplam katı, %7.49-9.47 katı olmayan yağ, %1.57-3.32 yağ, %2.66-2.84 protein, %4-7.27 laktoz ve %1.99-3.43 kazein olarak belirlendi. Ayrıca, bu sütlerde %66.68-67.35 ∑SFA, %25.96-27.75 ∑MUFA ve %5.37-6.29 ∑PUFA olarak belirlendi. Sonuç olarak doğal ve ticari sütlerin biyokimyasal parametreler yönünden incelendiğinde, doğal sütlerin besinsel düzeyleri ticari sütlerin besinsel düzeylerinden daha iyi olduğunu düşünmekteyiz.
In this study, biochemical parameters of goat, sheep and cow milk were
examined. For this purpose, natural and commercial milks have been provided. The
elemental, fatty acid and chemical parameter levels of milk were determined using ICP OES, GC and FT-120 milk analyzer devices, respectively. Major elements in goat milk
were determined as Ca (1212.87 mg/L), Mg (124.37 mg/L), P (816.87 mg/L), and K
(816.87 mg/L). The chemical composition of the goat milk was found as 11.14% total
solids, 8.06% non-solid fat, 3.04% protein, 4.25% lactose, 2.58% casein, and 2.90% fat.
The fatty acid levels in the goat milk was found to be 64.65% saturated fatty acid
(ΣSFA), 25.93% monounsaturated fatty acid (ΣMUFA) and 9.42% polyunsaturated
fatty acid (ΣPUFA).The major elements in the sheep were found to be as Ca 2077.37
mg/L, Mg 187.75 mg/L, P 1539.75 mg/L, K 1084.62 mg/L and Zn 5.57 mg/L. The
chemical composition of the sheep milk was found as 11.21% total solids, 8.06% non solid fat, 3.07% protein, 4.23% lactose, 2.48% casein, and 3.27 % fat. The ratio fatty
acid of sheep milk was found to be ΣSFA 65.59%, ΣMUFA 25.37% and ΣPUFA
9.04%. The elements in the cow milks were found to be as Ca 1183.75 mg/L , Mg
104.00 mg/L, P 916.25 mg/L and K 1200.25 mg/L. The chemical composition of the
cow milk was found as 12.90% total solids, 9.29% non-solid fat, 3.66% protein, 4.92%
lactose, 2.80% casein, and 2.60% fat.The ratio fatty acid of cow milk was found to be
ΣSFA 64.58%, ΣMUFA 28.17 % and ΣPUFA 7.25 %. The commercial cow milk was
classified as full fat, semi-oily, banana and strawberry milks. Ġn the context of
commercial cow milks were determined as Ca 959-1146 mg/L, Mg 91-109 mg/L, P
683-882 mg/L and K 999-1203 mg/L. These milks were determined as 9.98-14.50% of
total solid, 7.49-9.47% nonfat fat, 1.57-3.32% fat, 2.66-2.84% protein, 4-7.27% lactose
and 1.99-3.43% casein. Also, These milks were determined as 66.68-67.35% SFA,
25.96% -27.75% ΣMUFA and 5.37% -6.29% ΣPUFA levels.
As a result, when natural and commercial milks are examined in terms of
biochemical parameters, We think that the nutritional levels of natural milk are better
than the nutritional levels of commercial milk.