Carbohydrate Çalışmada denenen farklı emamektin benzoat konsantrasyonlarının (0.001µg, 0.002µg, 0.003µg, 0.004µg ve 0.005µg) Galleria mellonella’ nın antioksidan enzim aktiviteleri, lipid peroksidasyon ve toplam protein, lipid ve karbohidrat miktarlarına olan etkileri 24, 48, 72 ve 96 saatlik periyotlarda araştırılmıştır. Emamektin benzoat G. mellonella’ da antioksidan enzim aktivitelerinde önemli değişikliklere neden olmuştur. Özellikle en yüksek insektisit konsatrasyonu (0.005µg) süperoksit dismutaz enzim aktivitesinin denenen tüm periyotlarda önemli ölçüde artmasına neden olmuştur. Katalaz aktivitesi 24 saatlik periyotta emamektin benzoattan önemli ölçüde etkilenmemiştir. Daha sonraki periyotlarda ise 0.001µg, 0.002µg, 0.003µg, 0.004µg dozlarda büyük ölçüde azalma eğilimi göstermiştir. Malondialdehid miktarı doza ve uygulama süresine bağlı olarak kontrol grubuna göre önemli ölçüde artmıştır. Protein miktarları emamektin benzoattan önemli ölçüde etkilenmezken karbohidrat ve lipid miktarları özellikle 48. saatten sonra konsatrasyon artışına paralel olarak önemli düşüşler göstermiştir. Sonuç olarak emamektin benzoat G. mellonella’ nın antioksidan enzim aktivitelerinde ve enerji metabolizmasında önemli değişilkiklere yok açmış, lipid peroksidasyonuna neden olarak oksidatif hasarlara neden olmuştur.
In the present study, effects of different concentrations of emamectin benzoate
(0.001µg, 0.002µg, 0.003µg, 0.004µg ve 0.005µg) on antioxidant enzyme activiteis,
lipid peroxidation and total protein, lipid and carbohydrate levels of Galleria
mellonella were investigated at 24, 48, 72, and 96 hours periods.
Emamectin benzoate has led to significant changes on antioxidant enzyme
activities. Especially highest concentration of insecticide concentration (0.005 µg)
caused an increase of superoxide dismutase enzyme activity at all periods. Catalase
activity was not affected by emamectin benzoate at 24h, but in the following period it
was showed substantially reduced tendency at doses of 0.001µg, 0.002µg, 0.003µg,
0.004µg. Malondialdehyde levels were significantly increased depend on the dose and
exposure time. Protein amount was not significantly affected by emamectin benzoate,
but lipid and carbohydrate leves were significantly decreased with parallel to
concentration of emamectin benzoate after the 48hrs.
In conclusion, emamectin benzoate caused oxidative damage in G. mellonella by
led to lipid peroxidation and change on antioxidant enzyme activity and energy
metabolism.