Adiyaman University Repository

Fruktoz ile nonalkolik karaciğer yağlanması oluşturulan sıçanlarda achillea biebersteinii ekstraktının bazı biyokimyasal parametreler üzerindeki etkisi

Show simple item record

dc.contributor.author Yeltekin, Tülay
dc.date.accessioned 2021-07-24T08:59:30Z
dc.date.available 2021-07-24T08:59:30Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/2074
dc.description.abstract Bu çalışmada Achillea biebersteinii ekstraktının fruktoz ile nonalkolik karaciğer yağlanması meydana getirilen sıçanların karaciğer dokusundaki biyokimyasal etkileri araştırılmıştır. Kolesterol, malondialdehit (MDA), yağ asitleri kompozisyonu, A, D, E, K vitamin düzeyleri belirlenmiştir. Çalışmada 200-250 gr ağırlığında rastgele seçilen 28 adet yetişkin erkek Wistar albino sıçan 4 gruba ayrılmıştır. Kontrol (K), Fruktoz (F), Achillea biebersteinii ekstraktı (AB), Fruktoz+ Achillea biebersteinii ekstraktı (F+AB) (konbinasyon). Her grupta 7 sıçan konulmuştur. Kontrol grubu standart diyetle beslenmiştir. Fruktoz (F) grubuna 7 hafta boyunca içme suyunda % 50‟lik (v/w) fruktoz uygulanmıştır. F+AB grubuna % 50‟lik (v/w) fruktoz içme suyunda + Achillea biebersteinii 4 ml/kg olarak gavajla verilmiştir. Karaciğer dokusunda palmitik asit (16:0) düzeyinin kontrole göre F ve F+AB gruplarında, Palmitoleik asit (16:1, n-9) F ve F+AB kontrol‟e göre arttığı saptanmıştır (p<0.001). AraĢidonik asit (20:4, n-6) değeri kontrole göre F ve F+AB grubunda istatistiksel olarak azalmıştır (p<0.001). Karaciğer dokusundaki Retinol kontrole göre F grubunda azalma saptanmıştır (p<0.001) ve F+AB grubunda artış saptanmıştır (p<0.01). K1 vitamininin düzeyi kontrole göre F ve F+AB grubunda artış saptanmıştır (p<0.001). Vitamin D3 düzeyinde F ve F+AB gruplarında belirgin düzeyde azalma saptanmıştır (p<0.001). Fruktozla nonalkolik karaciğer yağlanması oluşturulan sıçanlarda Achillea biebersteinii bitki ekstraktının kolesterol, glutatyon (GSH), ADEK vitaminleri ve yağ asitleri üzerinde farklı düzeylerde etkili olduğu tespit edilmiştir. tr
dc.description.abstract In this study, biochemical effects of Achillea biebersteinii extract on liver tissue of fructose induced on nonalcoholic fatty liver were investigated. Cholesterol, malondialdehyde (MDA), fatty acid composition, A, D, E, K vitamin levels were determined. In the study, 28 adult male Wistar albino rats randomly selected at a weight of 200-250 gr were divided into 4 groups. Control (K), Fructose (F), Achillea biebersteinii extract AB and Fructose + Achillea biebersteinii extract (F+AB). Seven rats were placed in each group. The control group was fed with the standart diet. Fructose application (F) group was administered 50% (v/w) in drinking water for 7 weeks. F+AB group was given gavage in 50% (v/w) fructose drinking water+ Achillea biebersteinii extract 4 ml/kg. Palmitic acid (16:0) level in liver tissue increased in F and F+AB groups compared to Palmitoleic acid (16:1, n-9) F and F+AB control groups compared to control (p<0.001). Value of arachidonic acid (20:4, n-6) was statistically decreased in the F and F + AB group compared to the control (p <0.001). There was a decrease in F group (p<0.001) and an increase in F+AB group (p<0.01) compared to Retinol control in liver tissue. There was an increase in F and F+AB groups compared to the vitamin K1 level of control (p<0.001). Significant declining (p<0.001) was observed in the F and F+AB groups at vitamin D3 level, in this study we determined that Achillea biebersteinii plant extract have different effect on levels of cholesterol, glutathione (GSH), ADEK vitamins and fatty acids of fructose induced nonalcoholic liver. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Nonalkolik karaciğer tr
dc.subject NAFLD tr
dc.subject Fruktoz tr
dc.subject Oksidatif stres tr
dc.subject Achillea biebersteinii tr
dc.subject Yağ asiti bileşimi tr
dc.subject α-tokoferol tr
dc.subject Nonalcoholic liver diesease tr
dc.subject Fructose tr
dc.subject Oxidative stress tr
dc.subject Achillea biebersteinii tr
dc.subject Fatty acid composition tr
dc.subject α-tocopherol tr
dc.title Fruktoz ile nonalkolik karaciğer yağlanması oluşturulan sıçanlarda achillea biebersteinii ekstraktının bazı biyokimyasal parametreler üzerindeki etkisi tr
dc.title.alternative The effect of achillea biebersteinii extract on some biochemical parameters in rats with fructose and nonalcholic liver lipids tr
dc.type Thesis tr
dc.contributor.department Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü/Biyoloji Anabilim Dalı tr


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Context