dc.contributor.author |
Yeltekin, Tülay |
|
dc.date.accessioned |
2021-07-24T08:59:30Z |
|
dc.date.available |
2021-07-24T08:59:30Z |
|
dc.date.issued |
2017 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/2074 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmada Achillea biebersteinii ekstraktının fruktoz ile nonalkolik karaciğer
yağlanması meydana getirilen sıçanların karaciğer dokusundaki biyokimyasal etkileri
araştırılmıştır. Kolesterol, malondialdehit (MDA), yağ asitleri kompozisyonu, A, D, E,
K vitamin düzeyleri belirlenmiştir. Çalışmada 200-250 gr ağırlığında rastgele seçilen 28
adet yetişkin erkek Wistar albino sıçan 4 gruba ayrılmıştır. Kontrol (K), Fruktoz (F),
Achillea biebersteinii ekstraktı (AB), Fruktoz+ Achillea biebersteinii ekstraktı (F+AB)
(konbinasyon). Her grupta 7 sıçan konulmuştur. Kontrol grubu standart diyetle
beslenmiştir. Fruktoz (F) grubuna 7 hafta boyunca içme suyunda % 50‟lik (v/w) fruktoz
uygulanmıştır. F+AB grubuna % 50‟lik (v/w) fruktoz içme suyunda + Achillea
biebersteinii 4 ml/kg olarak gavajla verilmiştir. Karaciğer dokusunda palmitik asit
(16:0) düzeyinin kontrole göre F ve F+AB gruplarında, Palmitoleik asit (16:1, n-9) F
ve F+AB kontrol‟e göre arttığı saptanmıştır (p<0.001). AraĢidonik asit (20:4, n-6)
değeri kontrole göre F ve F+AB grubunda istatistiksel olarak azalmıştır (p<0.001).
Karaciğer dokusundaki Retinol kontrole göre F grubunda azalma saptanmıştır (p<0.001)
ve F+AB grubunda artış saptanmıştır (p<0.01). K1 vitamininin düzeyi kontrole göre F
ve F+AB grubunda artış saptanmıştır (p<0.001). Vitamin D3 düzeyinde F ve F+AB
gruplarında belirgin düzeyde azalma saptanmıştır (p<0.001). Fruktozla nonalkolik
karaciğer yağlanması oluşturulan sıçanlarda Achillea biebersteinii bitki ekstraktının
kolesterol, glutatyon (GSH), ADEK vitaminleri ve yağ asitleri üzerinde farklı
düzeylerde etkili olduğu tespit edilmiştir. |
tr |
dc.description.abstract |
In this study, biochemical effects of Achillea biebersteinii extract on liver tissue
of fructose induced on nonalcoholic fatty liver were investigated. Cholesterol,
malondialdehyde (MDA), fatty acid composition, A, D, E, K vitamin levels were
determined. In the study, 28 adult male Wistar albino rats randomly selected at a weight
of 200-250 gr were divided into 4 groups. Control (K), Fructose (F), Achillea
biebersteinii extract AB and Fructose + Achillea biebersteinii extract (F+AB). Seven
rats were placed in each group. The control group was fed with the standart diet.
Fructose application (F) group was administered 50% (v/w) in drinking water for 7
weeks. F+AB group was given gavage in 50% (v/w) fructose drinking water+ Achillea
biebersteinii extract 4 ml/kg. Palmitic acid (16:0) level in liver tissue increased in F and
F+AB groups compared to Palmitoleic acid (16:1, n-9) F and F+AB control groups
compared to control (p<0.001). Value of arachidonic acid (20:4, n-6) was statistically
decreased in the F and F + AB group compared to the control (p <0.001). There was a
decrease in F group (p<0.001) and an increase in F+AB group (p<0.01) compared to
Retinol control in liver tissue. There was an increase in F and F+AB groups compared
to the vitamin K1 level of control (p<0.001). Significant declining (p<0.001) was
observed in the F and F+AB groups at vitamin D3 level, in this study we determined that
Achillea biebersteinii plant extract have different effect on levels of cholesterol,
glutathione (GSH), ADEK vitamins and fatty acids of fructose induced nonalcoholic
liver. |
tr |
dc.language.iso |
tr |
tr |
dc.publisher |
Adıyaman Üniversitesi |
tr |
dc.subject |
Nonalkolik karaciğer |
tr |
dc.subject |
NAFLD |
tr |
dc.subject |
Fruktoz |
tr |
dc.subject |
Oksidatif stres |
tr |
dc.subject |
Achillea biebersteinii |
tr |
dc.subject |
Yağ asiti bileşimi |
tr |
dc.subject |
α-tokoferol |
tr |
dc.subject |
Nonalcoholic liver diesease |
tr |
dc.subject |
Fructose |
tr |
dc.subject |
Oxidative stress |
tr |
dc.subject |
Achillea biebersteinii |
tr |
dc.subject |
Fatty acid composition |
tr |
dc.subject |
α-tocopherol |
tr |
dc.title |
Fruktoz ile nonalkolik karaciğer yağlanması oluşturulan sıçanlarda achillea biebersteinii ekstraktının bazı biyokimyasal parametreler üzerindeki etkisi |
tr |
dc.title.alternative |
The effect of achillea biebersteinii extract on some biochemical parameters in rats with fructose and nonalcholic liver lipids |
tr |
dc.type |
Thesis |
tr |
dc.contributor.department |
Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü/Biyoloji Anabilim Dalı |
tr |