Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Adıyaman ilinde yetişen bazı bitkilerin etnobotanik özellikleri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Furkan, Merve Kevser
dc.date.accessioned 2021-07-02T05:52:37Z
dc.date.available 2021-07-02T05:52:37Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/2014
dc.description.abstract Bu çalışma 2013-2015 yılları arasında, Adıyaman sınırları içerisinde yetişen bazı taksonların etnobotanik özelliklerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Adıyaman Türkiye‟nin Grid sistemine göre B7, C6 ve C7 karelerine girmektedir. Yapılan çalışmada yöre insanlarıyla bire bir görüşmeler yapılmış, yöre insanlarına anketler uygulanmış, yörede bulunan bilirkişilerden ve aktarlardan faydalanılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda Adıyaman sınırları içerisinde 64 familyaya ait 223 taksonun etnobotanik açıdan değer ve önem taşıdığı tespit edilmiĢtir. Araştırma sonucunda etnobotanik değer ve önem taşıyan bitkilerden 118‟si tıbbi (45‟i sadece tıbbi), 117‟si gıda (41‟i sadece gıda), 29‟u ev ve kullanım eşyası, 26‟sı süs bitkisi, 24‟ü hayvan yemi, 18‟i yakacak, 15‟i mutfak araç ve gereçleri, 11‟i yapı malzemesi, 9‟u endüstri, 7‟si kerestecilik, 6‟sı oyuncak, 3‟ü kozmetik, 2‟si inanç, 2‟si tütsü, 1‟i halk oyunları, 7‟sinin diğer amaçlarla kullanıldığı tespit edilmiştir. 10 taksonun ise literatürde herhangi bir kullanımına rastlanmamış olup ilk defa bu çalışmada belirtilmişlerdir. tr
dc.description.abstract This study was carried out between the years of 2013 and 2015 to determine the ethnobotanical properties of some of the taxa grown in Adıyaman. According to Grid system of Turkey, Adıyaman enters into the squares B7, C6 and C7. During this study, one to one interviews were conducted with some of the local people, surveys have been used on some of the other local people, and the expertise of the local herbalists/users in the region were obtained and included in the results section. The results of the study showed that 223 taxa from 64 different families grown in Adıyaman were identified by terms of value and importance of ethnobotany. We determined and classified the ethnobotanical value and importance of the 223 taxa as follows: 118 of these medicinal plants (45 of these were used only as medicinal plants), 117 of these were consumed as foods (41 of these were consumed only as foods), 29 of these were used in homes as appliances and tools, 26 of these were utilized as ornamental plants, 24 of these were used as animal feed, 18 of these were used as firewood, 15 of these were utilized as kitchen tools and supplies, 11 of these were used as construction materials, 9 of these were used in industry, 7 of these were utilized as timber, 6 of these were used as toys, 3 of these were utilized as cosmetics, 2 of these were used for religious purposes, 2 of these were used for incense, one of these was used in folk dances and 7 of these were used for the other purposes. There are 10 taxa of the 223 taxa that are not in the literature yet and their ethnobotanical uses determined by this study for the first time. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Etnobotanik tr
dc.subject Adıyaman tr
dc.subject Türkiye tr
dc.subject Ethnobotany tr
dc.subject Turkey tr
dc.title Adıyaman ilinde yetişen bazı bitkilerin etnobotanik özellikleri tr
dc.title.alternative The ethnobotanical properties of some plants growing in Adıyaman tr
dc.type Thesis tr
dc.contributor.department Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü/Biyoloji Anabilim Dalı tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster