Bu çalışmanın amacı Eğitim Bilişim Ağı (EBA)’nın Sosyal Bilgiler Eğitimine akademik yönden etkisini belirlemektir. Bu amaçla yarı deneysel bir çalışma olan öntest sontest kontrol gruplu deneme modeli uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testi kullanılmıştır. Deney 2017-2018 eğitim öğretim yılında Adıyaman Merkez Türkiye Petrolleri Ortaokulunda 6.sınıf düzeyinde, deney grubu 43 ve kontrol grubu 40 öğrenci olmak üzere toplam 83 öğrenciyle yürütülmüştür. 6 hafta süren çalışmada deney ve kontrol sınıfları belirlenmiş ve deney sınıfında EBA içerikleri kullanılarak EBA destekli bir öğretim uygulanmıştır. Kontrol sınıfında ise farklı bir yöntem kullanılmadan Milli Eğitim Bakanlığının yapılandırmacı yaklaşıma göre hazırladığı öğretmen kılavuz kitabı doğrultusunda dersler işlenmiştir.
Deney ve kontrol sınıflarına öntest ve sontest uygulanmıştır. Elde edilen veriler bağımlı ve bağımsız gruplar t-testine tabi tutulmuştur. Elde edilen veriler neticesinde deney ve kontrol grupları arasında sontest puanları arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Bir başka ifade ile uygulanan EBA Destekli Öğretim ile yapılandırmacı yaklaşıma göre hazırlanan öğretmen kılavuz kitabı doğrultusunda işlenen dersler akademik başarı üzerinde benzer oranda etki göstermiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde var olan durumun iyileştirilmesine yönelik; EBA’nın içerik yönünden desteklenmesi, teknolojik yatırımların öğretmenlerin gelişimiyle paralel yapılması gibi önerilerde bulunulmuştur.
The aim of this study is to determine the academic impact of the Education İnformatics Network (EBA) on social studies education. For this purpose, a pre-test, post-test control group experimental model, which is a semi-experimental study has been applied. The success test developed by the researcher has been used as a data collection tool. The experiment was carried out in 2017-2018 academic year at Türkiye Petrolleri Middle School in Adıyaman Center together with 43 test groups, 40 control groups at 6. class level, a total of 83 students. The experiment and control groups were determined in the study which lasted for 6 weeks and EBA-supported instruction was applied using EBA content in the experimental group. In the control group, lessons were taught in accordance with the teacher's guide book prepared by the Ministry of National Education according to constructivist approach without using a different method.
Pre-test and post-tests were applied in experimental and control groups. The data were analysed using dependent and independent groups t-test. As a result of the data, there was no significant difference between scores the post-tests of experimental and control groups. In other words, the EBA-supported teaching and the prepared teacher's guide book according to constructivist approach had a similar effect on academic success. As a result of the findings obtained from the research, suggestions were made to improve the existing situation, to support EBA in terms of content, making technological investments in parallel with the development of teachers.