Bu çalışmada, sosyal bilgiler dersinde para ve pullar kullanılarak öğrencilerin akademik başarısının arttırılması amaçlanmaktadır. Bu araştırma beşinci sınıf öğrencileriyle sosyal bilgiler dersinde nicel araştırma yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Nicel araştırma yöntemi olarak deney-kontrol grubu deneme deseni kullanılmıştır.
Bu araştırma, Adıyaman’da bir devlet okulunda altı hafta ( on sekiz saat) boyunca yürütülmüştür. Araştırmanın uygulaması “Bir Ülke, Bir Bayrak” ünitesindeki “Bağımsızlık Sembolleri” konusunun ve “Hepimizin Dünyası” ünitesinin öğretimi sürecinde gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda para ve pulların görsel kanıt temelli etkinlikleri, aktif öğrenci merkezli bir ortamda uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise dersler, ders kitabı merkezli bir süreçte yapılmıştır.
Akademik başarı ortalamaları birbiriyle denk deney ve kontrol grubundaki 25’er öğrenciye uygulama öncesinde ön test ölçeği uygulanmıştır. Buna ek olarak ön test uygulaması öncesinde deney grubu öğrencilerine, para ve pullarla ilgili neler bildikleri hakkında sorgulama formu uygulanmıştır. Uygulama sürecinde deney grubu öğrencilerine para ve pullardan seçilmiş görsel kanıta dayalı etkinlikler uygulandıktan sonra, her iki gruba son test olarak başarı testi uygulanmıştır. Son test uygulamasından sonra deney grubu öğrencilerine para ve pullarla ilgili neler bildikleri hakkında tekrar sorgulama formu uygulayarak öğrencilerin uygulama öncesi ve sonrası para ve pullarla ilgili görüşleri karşılaştırılmıştır.
Elde edilen veriler ışığında, veriler SPSS 11.0 veri analiz programıyla değerlendirilmiştir. Bulguların sonuçlarına göre deney grubu öğrencileri kontrol grubu öğrencilerine göre daha başarılı olmuştur.
The purpose of this was study to examine the effect of use of money and stamps on students’ academic achievement in the social studies course. Participants of this pre-test-post-test experimental-control group study were a total of 50 5th graders.
The study which took six weeks (eighteen hours) was conducted in a state in the province of Adıyaman. It was carried out during the weeks when the following subjects were taught: “A Country, a Flag”; IndependentSymbols” and “A world of Us All.” Whileteachingtheexperimentalgroupinvolved a student-centeredapproachutilizingmoneyandstamps as visualevidence, teachingthecontrolgroupinvolvedtext-bookbasedtraditionalmethods.
Pre-test scores were used in selecting experimental and control groups so as to obtain two groups with similar achievement levels. In addition, a questionnaire was applied to the experimental group on what they knew about money and stamps before the test. During the experiment the activities based on visual materials involving use of money and stamps were used with the experimental group. Upon completion of teaching the above mentioned three units (subjects) both groups were given post-tests. The experimental group was also given the questionnaire after teaching sessions were completed.
Data was analyzed using the SPSS 11.0 statistical package. Results showed that the experimental group obtained significantly higher scores than the control group. Limitations of the study, recommendations for research and social studies instruction were discussed.