20. yüzyılın en önemli düşünürlerinden biri olan Erich Fromm, içinde bulunduğu modern toplumu başarılı bir şekilde gözlemleyip eserlerine aktarmıştır. “Erich Fromm Ve Türkiye’de Sosyal Bilgiler Eğitimi” isimli bu çalışmada, Erich Fromm’un görüşleri doğrultusunda Türkiye’de okutulan 7. sınıf sosyal bilgiler dersi öğretim programı ele alınmıştır.
Nitel araştırma desenleri ile yapılan bu çalışma nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında ve analinde içerik analizi kullanılmıştır.
Çalışmada Türkiye’de okutulan 7. sınıf sosyal bilgiler dersi öğretim programının öğelerinden; öğrenme alanları, doğrudan verilecek olan beceriler ve değerler, kavramsal olarak ele alınmıştır.
Öğrenme alanları için kullanılan başlıklar Erich Fromm’un görüşleri doğrultusunda değerlendirilmiş ve bunların Erich Fromm’un görüşleri ile ilişkisi ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Öğrenme alanlarının (sosyal bilgilerin) ilişkilendirildiği disiplinlerin Fromm ile ilişkisi ele alınarak sosyal bilgilerin Fromm’un görüşleri ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Ayrıca Fromm’un görüşlerine göre, sosyal bilgiler dersinin ilişkilendirildiği disiplinlerin okutulduğu yaşların bu disiplinlerin eğitimi açısından olumlu olup olmadığı değerlendirilmiştir. Doğrudan verilecek olan beceriler bölümünde 4-7. sınıflar için verilen beceriler genel olarak Erich Fromm’un görüşlerine göre değerlendirilmiş, daha sonra 7. sınıf sosyal bilgiler dersi için verilen beceriler değerlendirilmiştir. Doğrudan verilecek olan değerler bölümünde, değer kavramının anlamı üzerinde durulmuş, 4-7 sınıflar için belirlenen değerlere genel olarak değinildikten sonra, 7. sınıf sosyal bilgiler dersi için verilen değerler Fromm’un görüşleri doğrultusunda değerlendirilmiştir.
Sonuç kısmında bulgu ve yorum bölümünde ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilmiştir. Öneriler kısmında araştırmada ulaşılan bulgu ve yorumlardan hareketle önerilerde bulunulmuştur.
Erich Fromm as one of the most important philosophers of the 20th century observed the modern society successfully and transmitted into his works. In this study titled as “Erich Fromm and Social Studies Education in Turkey,” 7th grade social sciences curriculum studied in Turkey in accordance with the views of Erich Fromm was discussed.
This study carried out with qualitative research designs was conducted with document analysis as one of the qualitative research methods. Content analysis was used for data collection and analysis.
In the study, learning domains, skills and values that will be directly provided as the elements of a 7th grade social studies curriculum were discussed as conceptual.
The titles used for the learning domains were evaluated in accordance with the views of Erich Fromm; and their relationship with the views of Erich Fromm was tried to be revealed. Discussing the relationship of disciplines associated with learning domains (social studies) with Fromm, the relationship of social studies with the views of Fromm was evaluated. Moreover, it was also evaluated according to the views of Fromm whether the ages when these disciplines associated with social studies course were studied were positive or not in terms of these discipline’s education. In section of skills that will be directly provided, the skills studied by 4th-7th grades were evaluated in general according to the views of Erich Fromm, and then the skills determined for 7th grade social studies course were evaluated. In section of values that will be directly provided, the meaning of value concept was emphasized, and after discussing the values provided for the 7th grade social sciences course, the values determined for the 7th grade social studies course were evaluated in accordance with the views of Fromm.
In conclusion section, the results obtained in finding and interpretation sections were evaluated. In suggestions section, some suggestions were offered with reference to the findings and interpretations obtained in the research.