Bu çalışmanın amacı, geleneksel yöntemle üretilen zeytinyağı örneklerinde bazı kalite özelliklerini analiz ederek, Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Yemeklik Prina Yağı Tebliğ (Tebliğ No: 2017/26)’ne göre yorumlamaktır. Yapilan analizler sonucunda zeytinyağı örneklerinin asitlik ve peroksit değeri yönünden tebliğe uygun olmadığı saptanmıştır. Bağıl yoğunluk, nem ve uçucu madde ve kırılma indisi değerleri yönünden tebliğe uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
The aim of this study is to analyze some quality characteristics of olive oil samples produced by traditional method and to interpret according to Turkish Food Codex Olive Oil and Cooking Prina Oil Communiqué (Communiqué No: 2017/26). As a result of the analyzes, it was found that the olive oil samples were not suitable for the notification in terms of acidity and peroxide values. Relative density, moisture and volatile matter and refractive index values were found to be in accordance with the Communiqué.