Adiyaman University Repository

Osmanlı Çileği’nin gastronomik kimlik unsuru olarak değerlendirilmesi

Show simple item record

dc.contributor.author Köşker, Hasan
dc.contributor.author Ercan, Fatih
dc.contributor.author Albuz, Nalan
dc.date.accessioned 2021-01-20T08:04:31Z
dc.date.available 2021-01-20T08:04:31Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.issn 1308-9196
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/1577
dc.description.abstract Sadece bir yörede yetişen ya da o yöreye özgü usullerle sunulan ürünler gastronomik kimliğin temel bileşenlerini oluşturmaktadır. Bu araştırmada Osmanlı Çileği’nin gastronomik bir kimlik olarak değerlendirilmesine yönelik durum tespitinin yapılması amaçlanmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemine başvurulmuştur. Nitel veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. 22 katılımcıdan elde edilen verilerin betimsel analizleri yapılmıştır. Analiz sonucunda, Karadeniz Ereğli’ye özgü olan Osmanlı Çileği’nin yörede 100 yıldır yetiştirildiği, nazik yapısı, küçük ve orta büyüklükteki meyvesi, basık küre şeklindeki görüntüsü, aknelerinin içe gömüklüğü, aroması, keskin kokusu, açık pembemsi rengi ve lezzeti ile diğer çilek türlerinden farklı olduğu tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler ışığında, Osmanlı Çileği’nin Karadeniz Ereğli’nin gastronomik kimliğini oluşturabilecek bir ürün olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Karadeniz Ereğli ile özdeşleşen Osmanlı Çileği’nin isminin tescil edilmesi ve coğrafi işaret ile yasal koruma altına alınması gerektiği düşünülmektedir. tr
dc.description.abstract Products grown only in one locality or presented in that locality-specific manner constitute the essential components of gastronomic identity. In this research it is aimed to make the assessment for the determination of Ottoman Strawberry as a gastronomic identity. Qualitative research method was applied in the research. Semi-structured interview technique is used as a qualitative data collection tool. Descriptive analyzes of the data obtained from 22 participants were performed. As a result of analysis, it was determined that the Ottoman Strawberry, which is specific to the Ereğli in Black Sea has been cultivated for 100 years in the region and it is different from other strawberry types with its gentle structure, small and medium sized fruit, flattened sphere image, its acnes being buried inside, light pinkish color and flavor. In the light of the data obtained from the research, it was concluded that the Ottoman Strawberry was a product that could create the gastronomic identity of the Black Sea Ereğli. It is thought that the name of the Ottoman Strawberry, which is identified with the Black Sea Ereğli, must be registered and be taken under legal protection with its geographical indication. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Gastronomik kimlik tr
dc.subject Gastronomi turizmi tr
dc.subject Osmanlı Çileği tr
dc.subject Karadeniz Ereğli tr
dc.subject Gastronomic identity tr
dc.subject Gastronomy tourism tr
dc.subject Ottoman Strawberry tr
dc.subject Black Sea Ereğli tr
dc.title Osmanlı Çileği’nin gastronomik kimlik unsuru olarak değerlendirilmesi tr
dc.title.alternative Evaluation of the Ottoman Ssstrawberry as a gastronomic identity factor tr
dc.type Article tr
dc.contributor.firstauthorID 52886 tr
dc.contributor.firstauthorID 192808 tr
dc.contributor.firstauthorID 111889 tr
dc.contributor.department Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Turizm Fakültesi, Turizm İşletmeciliği Bölümü tr
dc.identifier.endpage 1269 tr
dc.identifier.issue 30 tr
dc.identifier.startpage 1236 tr
dc.identifier.volume 10 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi tr


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account