Adiyaman University Repository

Şeb-i arus etkinliğine katılan turistlerin mevlevi mutfağı yemek taleplerinin tespit edilmesi

Show simple item record

dc.contributor.author Seçim, Yılmaz
dc.date.accessioned 2020-11-18T07:55:43Z
dc.date.available 2020-11-18T07:55:43Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.issn 1308–9196
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/1448
dc.description.abstract Mevlevilik, tüm İslam coğrafyasının yanı sıra farklı dinlere sahip birçok insanı da etkisi altına almıştır. Dünyanın birçok yerinde Mevlevihaneler kurulmuş ve buralarda toplumun eğitimine ve kültürüne etki eden insanlar yetişmiştir. Araştırmada Mevlevi mutfağı konsepti üzerine çalışan “Somatçı” işletmesine Şeb-i arus dönemi olan 7-17 Aralık tarihlerinde gelen yerli ve yabancı turistlerin Mevlevi mutfağı taleplerini tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda Mevlevi mutfağında sık tüketilen bazı şerbetler ve ana yemeklerin turistler tarafından daha az tercih edildiği, çorba ve tatlıların ise daha fazla tüketildiği tespit edilmiştir. Bu sonuca göre günümüzde hala tüketilmeye devam eden yemek ve tatlı çeşitlerinin turistler tarafından tercih edilme sıklığının daha fazla olduğu, az bilinen ürünlerin ise daha az tercih edildiği görülmüştür. Mevlevi mutfağında yapılan ancak günümüzde unutulan yemeklerin tespit edilerek kayıt altına alınması ve yazılı hale getirilmesi gerekmektedir. Şebi arus etkinliklerine gelen yerli ve yabancı turiste Mevlevi mutfağının sunulması ve birçok işletmenin Mevlevi mutfağı konseptini uygulamasına ihtiyaç duyulmaktadır tr
dc.description.abstract In addition to all the Islamic geography, the Mevlevi has influenced many people with different religions. Mevlevi households have been established in many parts of the world and the people who have influenced the education and culture of the society have grown. The aim of the study was to determine the demands of the Mevlevi cuisine of the domestic and foreign tourists who came to the “Somatci” management working on the concept of Mevlevi cuisine on 7-17 December. As a result of the study, it was determined that some sherbet and main meals consumed frequently in the Mevlevi cuisine were less preferred by tourists, and that soups and desserts were consumed more. According to this result, it is observed that food and dessert varieties which are still consumed today are more preferred by tourists and less known products are less preferred. The dishes made in the Mevlevi cuisine, which are forgotten, should be identified and recorded in writing. There is a need to present the Mevlevi cuisine to the domestic and foreign tourists who come to Şeb-i arus activities and to apply the concept of Mevlevi cuisine to many enterprises. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Gastronomi tr
dc.subject Mevlevilik tr
dc.subject Mevlevi yemekleri tr
dc.subject Şeb-i arus tr
dc.subject Tekke yemekleri tr
dc.subject Gastronomy tr
dc.subject Mevlevi tr
dc.subject Mevlevi dishes tr
dc.subject Şeb-i arus tr
dc.subject Tekke dishes tr
dc.title Şeb-i arus etkinliğine katılan turistlerin mevlevi mutfağı yemek taleplerinin tespit edilmesi tr
dc.title.alternative Determination of food demand of the mevlevi cuisine of the tourists participated in Şeb-i arus tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 0000-0002-9112-7650 tr
dc.contributor.department Necmettin Erbakan Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, tr
dc.identifier.endpage 796 tr
dc.identifier.issue 35 tr
dc.identifier.startpage 776 tr
dc.identifier.volume 13 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi tr


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account