| dc.contributor.author | Pekerşen, Yeliz | |
| dc.contributor.author | Ayaz, Esra Ümran | |
| dc.date.accessioned | 2020-11-09T07:06:58Z | |
| dc.date.available | 2020-11-09T07:06:58Z | |
| dc.date.issued | 2020 | |
| dc.identifier.issn | 1308–9196 | |
| dc.identifier.uri | http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/1425 | |
| dc.description.abstract | Bu araştırmada, yöresel yemeklerin özgün halinin korunarak gelecek nesillere aktarılmasında bir tehdit olarak görülen ithal gıda ürünleri ve bu ürünlerin kullanımı konusundaki akademisyen görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışma Konya’da bulunan iki devlet üniversitesinde mevcut olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında eğitim öğretim görevi yapan öğretim elemanları ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Veriler içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda yöresel yemeklerin hazırlanmasında ithal gıda malzemelerinin kullanımının geleneksel lezzetleri tahrip etmesi açısından bir tehdit olarak görüldüğü ortaya çıkarılmıştır. Katılımcılar, bu riski önleyebilmek adına yöresel yemeklerde yerel ürünlerin kullanılmasının, yerel ürünlerin üretiminin teşvik edilmesinin ve yöresel ürünlerde coğrafi işaret uygulamasının artmasının gerektiğinin önemini belirtmişlerdir. | tr |
| dc.description.abstract | In this study, it is aimed to determine the views of academicians on the imported food products and theiruse, seen as a threat for transferring them to the future generations by preserving the originality of local dishes. The study is conducted with lecturers and faculty members working in the field of Gastronomy and Culinary Arts at two state universities in Konya. In this study, semi-structured interview technique, one of the qualitative research methods, was used.The data were analyzed using the content analysis. As a result of the research, it was revealed that the use of imported foodstuffs was seen as a threat to the destruction of traditional flavors in the preparation of local dishes. In order to prevent this risk, participant semphasized the importance of using local products in local dishes,encouraging the production of local products and increasing the application of geographical signs in local products. | tr |
| dc.language.iso | tr | tr |
| dc.publisher | Adıyaman Üniversitesi | tr |
| dc.subject | Yöresel yemekler | tr |
| dc.subject | Sürdürülebilirlik | tr |
| dc.subject | İthal gıda | tr |
| dc.subject | Local dishes | tr |
| dc.subject | Sustainability | tr |
| dc.subject | Imported food | tr |
| dc.title | Akademisyenlerin yöresel yemeklerin sürdürülebilirliğinde ithal gıda ürünü kullanımı konusundaki görüşleri | tr |
| dc.title.alternative | Academicians’ views on the use of imported food products in the sustainability of local dishes | tr |
| dc.type | Article | tr |
| dc.contributor.authorID | 0000-0003-4769-7717 | tr |
| dc.contributor.authorID | 0000-0001-8183-5058 | tr |
| dc.contributor.department | Necmettin Erbakan Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü | tr |
| dc.identifier.endpage | 777 | tr |
| dc.identifier.issue | 35 | tr |
| dc.identifier.startpage | 742 | tr |
| dc.identifier.volume | 13 | tr |
| dc.source.title | Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi | tr |