Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Akademisyenlerin yöresel yemeklerin sürdürülebilirliğinde ithal gıda ürünü kullanımı konusundaki görüşleri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Pekerşen, Yeliz
dc.contributor.author Ayaz, Esra Ümran
dc.date.accessioned 2020-11-09T07:06:58Z
dc.date.available 2020-11-09T07:06:58Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.issn 1308–9196
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/1425
dc.description.abstract Bu araştırmada, yöresel yemeklerin özgün halinin korunarak gelecek nesillere aktarılmasında bir tehdit olarak görülen ithal gıda ürünleri ve bu ürünlerin kullanımı konusundaki akademisyen görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışma Konya’da bulunan iki devlet üniversitesinde mevcut olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında eğitim öğretim görevi yapan öğretim elemanları ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Veriler içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda yöresel yemeklerin hazırlanmasında ithal gıda malzemelerinin kullanımının geleneksel lezzetleri tahrip etmesi açısından bir tehdit olarak görüldüğü ortaya çıkarılmıştır. Katılımcılar, bu riski önleyebilmek adına yöresel yemeklerde yerel ürünlerin kullanılmasının, yerel ürünlerin üretiminin teşvik edilmesinin ve yöresel ürünlerde coğrafi işaret uygulamasının artmasının gerektiğinin önemini belirtmişlerdir. tr
dc.description.abstract In this study, it is aimed to determine the views of academicians on the imported food products and theiruse, seen as a threat for transferring them to the future generations by preserving the originality of local dishes. The study is conducted with lecturers and faculty members working in the field of Gastronomy and Culinary Arts at two state universities in Konya. In this study, semi-structured interview technique, one of the qualitative research methods, was used.The data were analyzed using the content analysis. As a result of the research, it was revealed that the use of imported foodstuffs was seen as a threat to the destruction of traditional flavors in the preparation of local dishes. In order to prevent this risk, participant semphasized the importance of using local products in local dishes,encouraging the production of local products and increasing the application of geographical signs in local products. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Yöresel yemekler tr
dc.subject Sürdürülebilirlik tr
dc.subject İthal gıda tr
dc.subject Local dishes tr
dc.subject Sustainability tr
dc.subject Imported food tr
dc.title Akademisyenlerin yöresel yemeklerin sürdürülebilirliğinde ithal gıda ürünü kullanımı konusundaki görüşleri tr
dc.title.alternative Academicians’ views on the use of imported food products in the sustainability of local dishes tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 0000-0003-4769-7717 tr
dc.contributor.authorID 0000-0001-8183-5058 tr
dc.contributor.department Necmettin Erbakan Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tr
dc.identifier.endpage 777 tr
dc.identifier.issue 35 tr
dc.identifier.startpage 742 tr
dc.identifier.volume 13 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster