dc.contributor.author |
Pekerşen, Yeliz |
|
dc.contributor.author |
Ayaz, Esra Ümran |
|
dc.date.accessioned |
2020-11-09T07:06:58Z |
|
dc.date.available |
2020-11-09T07:06:58Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.identifier.issn |
1308–9196 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/1425 |
|
dc.description.abstract |
Bu araştırmada, yöresel yemeklerin özgün halinin korunarak gelecek
nesillere aktarılmasında bir tehdit olarak görülen ithal gıda ürünleri ve bu
ürünlerin kullanımı konusundaki akademisyen görüşlerini belirlemek
amaçlanmıştır. Çalışma Konya’da bulunan iki devlet üniversitesinde
mevcut olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında eğitim öğretim
görevi yapan öğretim elemanları ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nitel
araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği
kullanılmıştır. Veriler içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma
sonucunda yöresel yemeklerin hazırlanmasında ithal gıda malzemelerinin
kullanımının geleneksel lezzetleri tahrip etmesi açısından bir tehdit olarak
görüldüğü ortaya çıkarılmıştır. Katılımcılar, bu riski önleyebilmek adına
yöresel yemeklerde yerel ürünlerin kullanılmasının, yerel ürünlerin
üretiminin teşvik edilmesinin ve yöresel ürünlerde coğrafi işaret
uygulamasının artmasının gerektiğinin önemini belirtmişlerdir. |
tr |
dc.description.abstract |
In this study, it is aimed to determine the views of academicians on the
imported food products and theiruse, seen as a threat for transferring
them to the future generations by preserving the originality of local
dishes. The study is conducted with lecturers and faculty members
working in the field of Gastronomy and Culinary Arts at two state
universities in Konya. In this study, semi-structured interview technique,
one of the qualitative research methods, was used.The data were
analyzed using the content analysis. As a result of the research, it was
revealed that the use of imported foodstuffs was seen as a threat to the
destruction of traditional flavors in the preparation of local dishes. In
order to prevent this risk, participant semphasized the importance of
using local products in local dishes,encouraging the production of local
products and increasing the application of geographical signs in local
products. |
tr |
dc.language.iso |
tr |
tr |
dc.publisher |
Adıyaman Üniversitesi |
tr |
dc.subject |
Yöresel yemekler |
tr |
dc.subject |
Sürdürülebilirlik |
tr |
dc.subject |
İthal gıda |
tr |
dc.subject |
Local dishes |
tr |
dc.subject |
Sustainability |
tr |
dc.subject |
Imported food |
tr |
dc.title |
Akademisyenlerin yöresel yemeklerin sürdürülebilirliğinde ithal gıda ürünü kullanımı konusundaki görüşleri |
tr |
dc.title.alternative |
Academicians’ views on the use of imported food products in the sustainability of local dishes |
tr |
dc.type |
Article |
tr |
dc.contributor.authorID |
0000-0003-4769-7717 |
tr |
dc.contributor.authorID |
0000-0001-8183-5058 |
tr |
dc.contributor.department |
Necmettin Erbakan Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü |
tr |
dc.identifier.endpage |
777 |
tr |
dc.identifier.issue |
35 |
tr |
dc.identifier.startpage |
742 |
tr |
dc.identifier.volume |
13 |
tr |
dc.source.title |
Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi |
tr |